Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV'li ithal edilen saç boyasının yurt içinde ambalajlanarak tesliminde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı. PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2014

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-135-604

21/03/2014

Konu

:

ÖTV'li ithal edilen saç boyasının yurt içinde ambalajlanarak tesliminde ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'nun (IV) sayılı listesinde yer alan saç boyasını ÖTV'si ödenmek suretiyle ithal ettiğiniz, 100 kğ'lık bidonlarda gelen saç boyasını otomatik dolum makineleri sistemiyle tüplere doldurarak sattığınız, dolum sürecinde yurt dışından gelen malzeme içersine herhangi bir katkı maddesi ilave etmediğiniz, sadece alüminyum tüplere doldurduğunuz, tüp, kutu, koli, etiket ve işçilik Türkiye'den sağlandığı belirtilerek, tüp olarak sattığınız saç boyası fiyatına ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı,

            Ayrıca, yurt dışında yerleşik bir markanın içeriğini ithal etmeniz ve bunu aynı marka ile satmanız durumunda satılacak her tüp boya üzerinde hesaplanacak olan ve dönemsel olarak  düzenlenecek isim hakkı faturalarında ÖTV hesaplanıp hesaplanmayacağı  hususlarında Başkanlığımız görüşleri talep edilmektedir.

           Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 1'inci maddesine göre, bu Kanun'a ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Kanun'un (4/1-a) maddesine göre, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki mallar için ÖTV'nin mükellefi, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.

         Özelge talep formunuzda, 3305.90.00.10.00 G..T.İ.P. numarasında "saç boyaları" olarak ithal edilen malın firmanızca tüplere doldurularak satışa hazır hale getirildiği ifade edilmektedir. Bu durumda, ÖTV ödenerek ithal edilen malın, herhangi bir işleme tabi tutulmadan perakende satışa sunulmak üzere şişelenmesi, diğer kaplara konulması ve ambalajlanması işi yeni bir imalat sayılmayacağından bu malın tesliminde ÖTV hesaplanmayacaktır. Bu şekilde sadece ambalajlama işi yapılması ve ÖTV'ye tabi başkaca bir faaliyetin bulunmaması halinde ÖTV mükellefiyeti tesis ettirilmesine gerek bulunmamaktadır.

          Ancak, söz konusu malın teknolojik ekipmanlar yardımıyla belli oranlarda diğer bazı maddelerle karıştırılması sonucu elde edilen malın şişelenerek veya ambalajlanarak perakende satışa sunulması halinde, söz konusu işlem imalat olarak değerlendirileceğinden bu malın tesliminde ÖTV hesaplanması gerekmektedir. Bu durumda ÖTV mükellefiyeti tesis edileceği ve beyanda bulunulacağı tabiidir. Diğer taraftan ÖTV Kanununun 9'uncu maddesi uyarınca, imal edilip teslim edilen mallar için hesaplanan ÖTV'den, bunların bünyesine giren malların ithalinde ödenen ÖTV'nin indirilmesi mümkün bulunmaktadır

            Öte yandan, ithalatı yapılarak aynı marka ile yurtiçinde satışı yapılan Özel Tüketim Vergisi Kanunua ekli (IV) sayılı liste kapsamındaki bir malla ilgili olarak, her bir birim mal için  hesaplanan ve dönemsel olarak düzenlenen faturalara istinaden yurt dışında yerleşik firmaya ödenen isim hakkı bedelinin söz konusu malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymetinin belirlenmesinde dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görüşüne başvurulması uygun olacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

  

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.