Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Malzemesi yurt içinden ve yurt dışından temin edilen uzaktan kumanda cihazlarının ÖTV karşısındaki durumu. PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-135-605

21/03/2014

Konu

:

Malzemesi yurt içinden ve yurt dışından temin edilen uzaktan kumanda cihazlarının ÖTV karşısındaki durumu.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin %100 yabancı sermayeli bir şirket olduğu, vinç v.b sanayi makinelerinde kullanılan uzaktan kumanda cihazı ithal ettiği, uzaktan kumanda cihazını ithal ederken Özel Tüketim Vergisi ödediği, uzaktan kumanda cihazlarının Türkiye'de imal edilmesinin düşünüldüğü, imalat sırasında gerekli olan parçaların bir kısmının yurt dışından, bir kısmının ise yurt içinden temin edileceği belirtilerek, bu şekilde imalat yapılması durumunda ÖTV yükümlülüğünüzün nasıl olacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-c) maddesi ile Kanuna ekli (IV) sayılı liste kapsamında yer alan malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'nin konusuna alınmış olup, Kanunun 3 üncü maddesine göre bu liste kapsamındaki malların teslimi veya malın tesliminden önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında vergiyi doğuran olay gerçekleşmekte, (4/1-a) maddesi uyarınca da Kanuna ekli (IV) sayılı listelerdeki mallar için ÖTV mükellefi, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olmaktadır.

            Aynı Kanunun (12/1) maddesinde ise, Kanuna ekli listelerde yer alan mallardan karşılarında belirtilen tutar ve oranlarda ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, Kanunun (1/2) maddesine göre, bu Kanun kapsamına giren mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olup, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişiklikler Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmemektedir.

            Bunun yanı sıra, bir malın G.T.İ.P. numarasının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olup, konuya ilişkin taleplerin yükümlüler tarafından 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgi talebi şeklinde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılmaktadır.

            Dolayısıyla, ilgide kayıtlı özelge talep formunda belirtilen malın ÖTV'ye tabi olup olmadığı hususunun belirlenebilmesi için öncelikle Türk Gümrük Tarife Cetvelinde dahil olduğu G.T.İ.P. numarasının bilinmesi  gerekmekte, bu tespitin de mükellef tarafından ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne başvurulması suretiyle yaptırılması gerekmektedir.

             Buna göre, yurt içinde imalatının yapılacağı belirtilen uzaktan kumanda cihazının, Kanuna ekli (IV) sayılı listenin 6111 sayılı Kanununla güncellendiği tarih olan 25/2/2011 tarihi itibariyle, 8526.92 veya liste kapsamında olan başka bir tarife pozisyon numarası kapsamında sınıflandırılıyor olması halinde, imal edeceğiniz söz konusu cihazın yurtiçindeki teslimi ÖTV'ye tabi olacaktır.

            Öte yandan, mezkur Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki, "Bu listedeki malların aksam ve parçaları kapsama dahil değildir." ibaresi uyarınca, söz konusu cihazın imalatı sırasında gerekli olan parçaların yurt içinden veya yurt dışından teminin, tek başlarına Kanuna ekli (IV) sayılı liste kapsamında ÖTV'ye tabi bir mal olmamaları kaydıyla, ÖTV'nin konusuna girmeyeceği tabiidir. Ayrıca, ithali yapılan malın ÖTV'ye tabi bir mal olması halinde, bu malın dahil olduğu mezkur Kanuna ekli aynı liste kapsamında başka bir malın üretiminde girdi olarak kullanılması kaydıyla, ithalde ödenen verginin Kanunun 9 uncu maddesi çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkündür.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.