Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan tütün mamullerine ilişkin ÖTV' nin hesaplanması PDF Yazdır e-Posta
24 Mart 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 12. MADDE-610

24/03/2014

Konu

:

ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan tütün mamullerine ilişkin ÖTV' nin hesaplanması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Firmanız tarafından 1 Kg'lık nargilelik kıyılmış tütün içerisine şeker, su ve aroma esansları konularak ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listenin  (B) cetvelinde yer alan "Diğer Tütün Mamulleri" bölümü kapsamında yer alan 7 Kg'lık aromalı nargilelik tütün imal edildiği belirtilerek, ilgili dönemlere ilişkin düzenlenecek beyannamede beyan edilecek ÖTV tutarının, ürünün içerisindeki tütün miktarı üzerinden mi, yoksa üretimi tamamlanan miktar üzerinden mi hesaplanacağı hususunda görüş talebinde bulunulmaktadır.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 11 inci maddesinin (4) numaralı fıkrasına göre, Kanuna ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için ÖTV matrahı, bunların nihai tüketicilere perakende satış fiyatıdır.

            Ayrıca, aynı maddenin (2) numaralı fıkrasının (b) bendinde, Kanuna ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için asgari maktu vergi tutarının perakende satışa sunulan sigaraların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara, diğer tütün mamullerinin birim ambalajı içindeki mamulün her bir gramı itibarıyla, maktu vergi tutarlarının ise 20 adet sigaradan veya 50 gram tütünden oluşan birim ambalaj itibarıyla (Birim ambalajların farklı adet veya gramdan oluşması halinde vergi tutarı, anılan adet veya grama göre oranlanarak hesaplanır.) belirleneceği; (5) numaralı fıkrasında ise (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için maktu vergi ile birlikte, asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanacak vergi tutarından az olmamak üzere nispi vergi uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

             Buna göre, firmanızca üretimi yapılacak olan ve (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2403.10.10.00.19 veya 2403.10.90.00.19 G.T.İ.P. numaralı tütün mamülü için asgari maktu vergi, mamül malın içeriğinde bulunan tütün miktarı üzerinden değil, perakende satışa sunulan  mamülün (aromalı nargilelik tütünün) birim ambalajı içinde yer alan her bir gramı için belirlenen tutar üzerinden hesaplanmalıdır. Aynı şekilde, nisbi vergi tutarının da imalatını gerçekleştirdiğiniz aromalı nargilelik tütünün perakende satış fiyatı üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

            Öte yandan, söz konusu ürünün tesliminde hesaplanacak ÖTV'nin, bu şekilde hesaplanan asgari maktu vergi ve nispi vergi tutarlarından büyük olanı ile birim ambalaj itibarıyla hesaplanan maktu vergi tutarı toplamından oluşacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.