Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketin kendi araçlarında kullanmak üzere doğalgazdan sıvı yakıt üretiminin ÖTV karşısındaki durumu hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

45404237-135[13-12]-105

09/04/2014

Konu

:

Şirketin kendi araçlarında kullanmak üzere doğalgazdan sıvı yakıt üretiminin ÖTV karşısındaki durumu.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, doğal gaz satın alarak söz konusu malı sıkıştırmak suretiyle sadece şirketiniz araçlarına sıvı yakıt olarak koymayı planladığınız ve bahse konu faaliyetin ÖTV'nin konusuna girip girmediği hususu ile bu faaliyetinize ilişkin vergisel yükümlülükleriniz hakkında Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş, 2/3-a maddesinde ise vergiye tabi malların, vergiye tabi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayılacağı belirtilmiştir.

Ayrıca Kanunun 3/a maddesinde malın teslimi veya ilk iktisabı hallerinde vergiyi doğuran olayın; malın teslimi veya ilk iktisabında meydana geldiği, 4/a maddesinde ise bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerin ÖTV mükellefi oldukları hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer alan düzenlemeler uyarınca, şirketinizce satın alınan doğal gazın sıkılaştırma işlemine tabi tutularak motorlu taşıtlarda kullanılabilir yakıt imal edilmesi halinde, şirketiniz adına ÖTV mükellefiyeti tesis ettirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte söz konusu malın kendi araçlarınızda ya da tesislerinizde yakıt olarak kullanılması veya satılması halinde Kanunun 2 nci maddesi uyarınca teslim gerçekleşeceğinden, bu mala isabet eden ÖTV'nin ilgili vergilendirme döneminde 1 numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerektiği tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.