Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
8906.90.10.00.00 GTİP No.lu çelik teknenin ÖTV ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84412373-135[2013._1.md.3798]-22

09/04/2014

Konu

:

8906.90.10.00.00 GTİP No.lu çelik teknenin ÖTV ye tabi olup olmadığı hakkında.

 

         

 

            İlgi özelge talep formunuzda, firmanız tarafından inşa edilen ve 8906.90.10.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon (G.T.İ.P.) numarasında yer aldığı belirtilen çelik teknenin özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı hakkında bilgi verilmesi istenmektedir.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1) maddesine göre, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tâbi olmayan malların ise ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tâbi bulumaktadır.

            Ayrıca, mezkur Kanunun (1/2) maddesine göre, Kanun kapsamına giren mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olup, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişiklikler bu Kanun uygulamasında hüküm ifade etmemektedir.

            Bunun yanı sıra, bir malın Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki tarife pozisyon numarasının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) olup, konuya ilişkin talepler yükümlüler tarafından 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Tarife Bilgisi talebi şeklinde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılmaktadır.

            Dolayısıyla, özelge talep formunuzda bahsi geçen  çelik teknenin Türk Gümrük Tarife Cetvelinin "8906.90.10.00.00" G.T.İ.P. numarası kapsamında olması halinde, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alamaması nedeniyle, söz konusu çelik teknenin ilk iktisabı, ithali veya teslimi ÖTV'nin konusuna girmemektedir.

            Ancak, söz konusu teknenin G.T.İ.P. numarasının, mezkur Kanuna ekli (II) sayılı listedeki, "8901.10.10.00.11 18 Gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri (Denizde seyretmeye mahsus olanlar)", "8901.10.90.00.11 Yolcu ve gezinti gemileri (Denizde seyretmeye mahsus olmayanlar)", "89.03 Yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri; kürekli kayıklar ve kanolar (Şişirilebilir olanlar, birim ağırlığı 100 kg.ı geçmeyenler, kürekli kayıklar ve kanolar hariç)" olması halinde, Kanunun (1/1) maddesi çerçevesinde söz konusu çelik teknenin ilk iktisabı, ithali veya tesliminin ÖTV'nin konusuna gireceği tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.