Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Meyve Aromalı ve Aromasız Nargile Tütününde ÖTV'nin hesaplanması hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

21152195-35-03-192

11/04/2014

Konu

:

Meyve Aromalı ve Aromasız Nargile Tütününde ÖTV'nin hesaplanması hk.

 

           

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Şirketinizin meyve aromalı ve aromasız nargile tütünü imalatı işi ile uğraştığı belirtilerek, birim ambalaj itibari ile eklenecek maktu verginin hesaplanmasında mamul gramajlarının önemli olup olmadığı ile maktu vergi uygulamasının fatura üzerinde nasıl gösterileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-c) maddesi ile bu Kanuna ekli (III) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi tutulmuştur.

            Aynı Kanunun (11/2-b) maddesinde, Kanuna ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için asgari maktu vergi tutarlarının perakende satışa sunulan sigaraların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara, diğer tütün mamullerinin birim ambalajı içindeki mamulün her bir gramı itibarıyla, maktu vergi tutarlarının ise 20 adet sigaradan veya 50 gram tütünden oluşan birim ambalaj itibarıyla, birim ambalajların farklı adet veya gramdan oluşması halinde ise maktu vergi tutarının, anılan adet veya grama göre oranlanarak hesaplanacağı; (11/5) maddesinde, (III) sayılı listenin (B) cetvelindeki mallar için maktu vergi ile birlikte, asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanacak vergi tutarından az olmamak üzere nispi vergi uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

            Öte yandan, mezkûr Kanunun (12/1) maddesinde, ÖTV'nin bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı; (15/1) maddesinde de mükelleflerin özel tüketim vergisini satış belgelerinde ayrıca göstermeye mecbur oldukları hüküm altına alınmıştır.

            Ayrıca, 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin "13. VERGİNİN BELGELERDE GÖSTERİLMESİ" bölümünde, "ÖTV Kanununun 15 inci maddesi hükmü uyarınca, vergiye tabi işlemlere ait ÖTV, düzenlenecek fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilecektir. Örneğin satış fiyatı 260.000.000 TL olan bir malın faturası aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.

            Satış bedeli            : 260.000.000.-

            ÖTV (% 6,7)      :   17.420.000.-

            Toplam                       : 277.420.000.-

            KDV (%18)         :    49.935.600.-

            GENEL TOPLAM        :  327.355.600.-

            ...

            Ancak ÖTV uygulanmamış olan malların perakende tesliminin söz konusu olduğu hallerde, mükellefçe düzenlenen fatura veya benzeri vesikalarda ÖTV'nin ve KDV'nin ayrıca gösterilmesi uygun görülmüştür..." açıklaması yer almaktadır.

            Buna göre;

            - ÖTV Kanunu eki (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan nargilelik tütün için asgari maktu vergi tutarının hesaplanmasında, mamulün her bir gramı esas alınırken, maktu vergi tutarının hesaplanmasında ise 50 gram tütünden oluşan birim ambalajın esas alınması gerekmektedir. Nargilelik tütünün perakende satışa sunulan birim ambalajının farklı bir gramajdan oluşması halinde ise maktu vergi tutarı, anılan grama göre oranlanarak hesaplanacaktır.

            - Düzenlenecek faturada, Kanunun (11/5) maddesi çerçevesinde hesaplanacak nispi veya asgari maktu vergi tutarının yanı sıra birim ambalaj itibarıyla hesaplanacak maktu vergi tutarı da dikkate alınmak suretiyle işleme ait ÖTV hesaplanarak yer verilecektir. Ayrıca faturada, nispi veya asgari maktu vergi tutarı ile birlikte maktu vergi tutarı ve toplam ÖTV tutarı bilgileri ayrı ayrı gösterilecektir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.