Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan tanım değişikliklerinin ÖTV Kanunu açısından değerlendirilmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014

 

T.C.

YOZGAT VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

46464534-045-4

11/04/2014

Konu

:

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan tanım değişikliklerinin ÖTV Kanunu açısından değerlendirilmesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, ticari faaliyetinizle ilgili olarak kullanmak üzere ... plakalı (17 koltuklu) aracın (midibüsün) 3/5/2013 tarihinde %4 oranında ÖTV ödeyerek satın alındığı, daha sonra 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda yapılan tanım değişikliklerine bağlı olarak aracın ruhsattaki cinsinin "otobüs" iken "minibüs" olarak işlenilmesi uygulamasına gidildiğinden bahisle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu uygulamasında midibüs olarak ÖTV'si ödenen söz konusu aracınızın koltuk sayısında hiçbir değişiklik yapılmamasına rağmen, sadece bahse konu mevzuat değişikliğine bağlı ruhsat değişikliği nedeniyle ÖTV farkı (%5) ödeyip ödemeyeceğiniz konusunda görüş talep edilmiştir.

             Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-b) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu; (1/2) maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olduğu; (12/1) maddesinde de ÖTV'nin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hükme bağlanmış olup, Karayolları Trafik Kanunu ve Karayollları Trafik Yönetmeliğinde yapılan tanımlamalar ÖTV uygulaması yönünden hüküm ifade etmemektedir.

            Ayrıca, 10 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (B) bölümünde yapılan açıklamalara göre, 87.02 tarife pozisyonundaki araçlar Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede otobüs, midibüs ve minibüs olarak yer almakta olup; ÖTV uygulamasında, sürücü dahil 26 kişi ve üzerinde taşıma kapasitesi olan araçlar "otobüs", sürücü dahil 16 ila 25 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar "midibüs", sürücü dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar ise "minibüs" olarak değerlendirilmektedir.

            Diğer taraftan, 2/8/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 13. maddesiyle 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan "Otomobil", "Kamyonet", "Otobüs", "Motosiklet", "Bisiklet" ve "Motorlu bisiklet" tanımları değiştirilmiş olup, maddenin son fıkrasına "Bu maddedeki tanım ve terimlerle ilgili olarak vergi kanunları hükümleri saklıdır." cümlesi eklenmiştir.

            Dolayısıyla, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan yukarıda belirtilen araçların vergilendirilmesinde sadece Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan tanımlara ve Kanuna ekli cetvelde yer alan oranlara göre işlem tesis edilmekte olup, 6945 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2/8/2013 tarihinden önce söz konusu araçlara uygulanan ÖTV oranı hususunda bu tarihten sonra da herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

            Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesindeki araç tanımlarında değişiklik yapılmasına bağlı olarak başvurunuzda bahsedilen aracınıza ilişkin ruhsatın değiştirilmesine yönelik Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılacak işlemler öncesinde ek ÖTV ödemesi aranmayacaktır.

            Öte yandan, kayıt ve tescilli bir aracın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde fiilen tadilat yapılmak suretiyle başka bir araca (Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2-a maddesinde belirtilen araçlara) dönüşümünün yapılması halinde, mezkur madde hükmü ve 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (15.3.2.) bölümü çerçevesinde ek ÖTV beyanı ve ödemesinin yapılması gerektiği tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.