Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Damga vergisi kaşe vurularak makbuz mukabili ödenen kira sözleşmelerinin Tapuya şerhi sırasında, damga vergisinin ödenip ödenmediğinin tapu müdürlüklerince araştırılması hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı: B.07.1.GİB.4.99.16.02-DAMGA-15-15

14/03/2011

Konu: Damga vergisi kaşe vurularak makbuz mukabili ödenen kira sözleşmelerinin Tapuya şerhi sırasında, damga vergisinin ödenip ödenmediğinin tapu müdürlüklerince araştırılmasına gerek olup olmadığı.

...

ANONİM ŞİRKETİ

 

İlgi :   ... tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formununuz incelenmesinden, damga vergisi kaşe vurularak makbuz mukabili ödenen kira sözleşmelerinin tapuya şerh edilmesi sırasında, tapu müdürlüklerince söz konusu kira sözleşmesine ait damga vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılmasına gerek olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği hükmü yer almaktadır.

Anılan Kanunun 5281 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile değişen 15 inci maddesinde, "Damga Vergisi makbuz karşılığı, istihkaktan kesinti yapılması veya basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenir.

Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne suretle uygulanacağını tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü, 18 inci maddesinde de; "Bu Kanunda gösterilen haller dışında Damga Vergisi makbuz karşılığında ödenir.

Maliye Bakanlığı makbuz karşılığı ödemeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 22 nci maddesinde ise, "Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi ;

a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.

b) (a) bendi dışındaki hallerde, kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kağıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kağıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tabi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir." hükümlerine yer verilmiştir.

Öte yandan, 16 ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğlerinde sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmek zorunda olan kurum ve kuruluşlar sayılmış, bu kapsamda anonim şirketlerin de zorunlu olarak sürekli mükellefiyet tesis ettirmesi gerektiği hususu belirlenmiştir.

Ayrıca, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "5-Diğer kurum ve kuruluşlar ile kişilerin mecburiyeti" başlıklı 5.3. bölümünde "Damga vergisini makbuz karşılığı veya istihkaktan kesinti yapmak suretiyle ödeyecek olanlar tarafından düzenlenen vergiye tabi kağıtlar üzerine YTL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir. Defter sıra no..." veya YTL damga vergisi tarafımızdan istihkaktan kesinti şekliyle ödenecektir. Defter sıra no... " kaşesi bulunması ve kağıdı düzenleyen kuruluşun imzaya yetkili elemanları tarafından onaylanması halinde bu kağıtları işleme koyanlar ayrıca damga vergisinin ödenip ödenmediğini araştırmak mecburiyetinde değillerdir." açıklamasına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; şirketinizin taraf olduğu kira sözleşmelerinde "... TL damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir. Defter sıra no..." kaşesinin bulunması ve şirketinizin imzaya yetkili kişilerince onaylanmış olması halinde, ilgili kira sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi sırasında, tapu müdürlüklerince ayrıca damga vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılmasına gerek bulunmamaktadır.

 

          Bilgi edinilmesini rica ederim.

 ...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü

 

(*)   Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 .maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir. (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.