Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resmi daireler tarafından vergi dairelerine verilen beyannamelerin damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1378-133

16/03/2011

Konu:Resmi Kurumlarca Verilen Beyannamelerin Damga Vergisinden Muaf Olacağı Hakkında 

...

KOMUTANLIĞINA

 (Sosyal Hizmetler Başkanlığı Muhasebe Şefliği)

 

İlgi :   ........ tarihli ve ........... evrak kayıt sayılı yazınız.

 

İlgide kayıtlı yazınız incelenmiş olup, Kurumunuz tarafından vergi dairesine verilecek beyannameler nedeniyle damga vergisinden muaf olup olmadığınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği, 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı, Kanuna ekli (1) sayılı Tablonun "IV Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/b fıkrasında ise vergi beyannamelerinin maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I-Resmi işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında ise, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve eklerinin damga vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Damga vergisi uygulaması bakımından kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarından her ikisine birden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten herhangi birisine sahip olmayan kuruluşlar bağlı oldukları resmi dairenin damga vergisi uygulaması bakımından tabi olduğu hükümlere tabi olmaktadırlar.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Sosyal Hizmetler Başkanlığınızın bağlı olduğu ...... Komutanlığından ayrı bir tüzel kişiliği ve aynı zamanda iktisadilik vasfının bulunmaması halinde, resmi daire olarak kabul edilmesi ve kurumunuz tarafından vergi dairesine verilecek olan vergi beyannamelerinin Kanuna ekli (2) sayılı tablonun I/A-1 bölümü uyarıca damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini arz ederim.

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)   Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 .maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir. (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.