Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'de bulunan NATO'da görevli personelin zati eşyalarının yurt dışına gönderilmesi ve yurt içine girişi sırasında gümrük idarelerine verilen beyannamelerin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı      : B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1324-132

16/03/2011

Konu    : Gümrük beyannamelerinden alınan dv. hk

...

İlgi :   ... tarih ve .... evrak kayıt sayılı dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin uluslararası taşımacılık faaliyeti ile iştigal ettiği belirtilerek, Türkiye'de bulunan NATO'da görevli personelin zati eşyalarının yurt dışına gönderilmesi amacıyla İncirlik Üssünden İzmir Limanına ve yurt dışından gelen eşyaların İzmir Limanından alınarak İncirlik Üssüne taşınması sırasında gümrük idarelerine verilen beyannamelerin damga vergisinden istisna edilip edilemeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; (1) sayılı tablonun "IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/c fıkrasında da gümrük idarelerine verilen beyannamelerinin maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 20/3/1954 tarih ve 8663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6375 sayılı Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşmenin Kabulüne Dair Kanunun XI. maddesinin; 5 inci fıkrasında, bir kuvvet veya sivil unsur mensubunun, vazifeye başlamak üzere veya yakınları kendisine mülaki olmak üzere kabul eden devlet ülkesine ilk gelişlerinde şahsi eşyaları ile ev eşyalarını hizmet müddeti için gümrük resminden muaf olarak ithal edebileceği; 8 inci fıkrasında, 5 inci fıkra mucibince gümrük resminden muaf olarak ithal edilmiş bulunan eşyanın serbestçe tekrar ihraç edilebileceği; 12 inci fıkrasında ise, işbu maddenin 1 ila 10 uncu fıkralarındaki, "Rusum" tabiriyle, yapılmış hizmetlerin karşılığını teşkil eden tekalif ve vergiler müstesna olmak üzere, icabı hale göre ithalat ve ihracat üzerinden alınan gümrük resimleri ve bütün diğer resim ve vergilerin kasdolunduğu hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Türkiye'de bulunan NATO'da görevli personelin zati eşyalarının İncirlik Gümrüğünden yurt dışı edilmek üzere İzmir Limanına ve yurt dışından gelen eşyaların İzmir Limanından alınarak İncirlik Üssüne taşınması sırasında NATO personeli adına gümrük idarelerine verilen beyannamelerin 6375 sayılı Kanunun XI. maddesi kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdür V.

 

(*)   Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 .maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir. (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.