Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sözleşmenin bir bedel içerip içermediği ile bedel içeriyorsa damga vergisinin nasıl hesaplanacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Mayıs 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1294-287

09/05/2011

Konu : Damga vergisine esas sözleşme matrahının tespit edilmesi hk.

...

İlgi :   ... tarihli ve ... evrak kayıt sayılı dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Şirketiniz ile ... İnş. Turz. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında, kaba inşaat işleri sözleşmesi yapıldığı ve bu sözleşmeye istinaden yapım işlerinin gerçekleştirildiği, sözleşme esnasında yapılacak imalatlara ait birim fiyatların belirlenmesine rağmen imalat miktarlarının belli olmaması nedeniyle sözleşmenin bir bedel içerip içermediği, içeriyor ise damga vergisinin nasıl hesaplanacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu,belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükme bağlanmıştır. (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için uygulanacak damga vergisi oranı binde 7,5 iken, 29/12/2009 tarih ve 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Özelge talep formunuz eki, şirketiniz ile ... İnş.Turz.Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında ... Lojmanı inşaatı projesi kapsamında yapılacak olan kalıp demir beton yüklenici marifetiyle birim fiyat usulü yapımına yönelik olarak 18/6/2007 tarihinde imzalanan sözleşmenin incelenmesinden, sözleşmenin 3 ve 4 üncü maddelerinde; proje ve teknik şartnameye uygun malzeme temini, yapılacak işlerin B.A projesine göre kurulması, sökülmesi, her türlü malzeme, işçilik, alet edevat, yatay ve düşey taşımalar ve müteahhit karı dahil birim fiyatlarına yer verildiği, 11 inci maddesinde; yüklenicinin yaptığı ve "Metraj özeti"nde tanımlanan sözleşme konusu imalat ve işlerin birim fiyat usulü ile yapılacağına ilişkin belirlemelere yer verildiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz ile ... İnş. Turz. Taah. San ve Tic. Ltd. Şti. arasında .../.../2007 tarihinde düzenlenen sözleşmenin, proje teknik şartname ve metraj özetinde belirtilen yapılacak iş miktarlarına, sözleşmenin 3 üncü maddesinde belirtilen birim fiyatların uygulanması sonucu bulunacak tutar üzerinden binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)   Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 .maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.