Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yapılacak iskonto tutarı ve hesaplanan katma değer vergisinin Damga vergisi matrahına dahil edilip edilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2011

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-616

03/06/2011

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin ... A.Ş. (İHE) ile yapacağı "İHE Cebeci Fabrikası Normal Ekmek ve Çeşit Unlu Mamuller Satış İşi" ve "İHE Edirnekapı Fabrikası Normal Ekmek ve Çeşit Unlu Mamuller Satış İşi"ne ilişkin olarak düzenleneceği ifade edilen sözleşmelere ait damga vergisi matrahının hesabında ... A.Ş.'nin şirketinize yapacağı iskonto tutarı ve hesaplanan katma değer vergisinin üzerinden damga vergisi hesaplanacak matraha dahil edilip edilmeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

             488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bukağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği; 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kağıtların damga vergisinin bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınacağı, her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarının (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını (53 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 2010 yılı için 1.161.915,90 Türk Lirası) aşamayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I no.lu bölümünün A-1 fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasında belirtilen kağıtlara ilişkin binde 7,5 olan damga vergisi oranı, 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

           Diğer taraftan, 30 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde damga vergisinin katma değer vergisi hariç olmak üzere sadece işin bedeli üzerinden hesaplanması, katma değer vergisi dahil edilerek düzenlenen kağıtlardan alınması icap eden damga vergisinin ise katma değer vergisi tutarı düşüldükten sonra kalan meblağ üzerinden hesaplanması gerektiği belirtilmektedir.

           İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan söz konusu işe ilişkin idari şartnamelerin ve sözleşmelerin incelenmesinden, İHE tarafından yüklenici firmaya 1 yıl içinde üretilerek satılacak normal ekmek ve çeşitli unlu mamul  miktarlarının belirlendiği; söz konusu sözleşmelerin 5 inci maddelerinde, "İHE, normal ekmeği, KDV dahil piyasa satış fiyatı üzerinden % ...., çeşit mamulleri ise normal ekmek için uygulanan iskonto oranının 1,7 katı iskonto yaparak adet bazında yükleniciye fatura edecektir..." ifadesine yer verildiği, buna göre normal ekmek ve çeşitli unlu mamullere ait birim fiyatların, sözleşmelerde belirlenecek iskonto oranlarının düşülmesi suretiyle bulunacak fiyatlar olacağı anlaşılmaktadır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz ile ... A.Ş. arasında "İHE Cebeci Fabrikası Normal Ekmek ve Çeşit Unlu Mamuller Satış İşi" ve "İHE Edirnekapı Fabrikası Normal Ekmek ve Çeşit Unlu Mamuller Satış İşi"ne ilişkin imzalanacak sözleşmelere ait damga vergisi hesaplanırken, normal ekmek ve çeşit unlu mamullerin yukarıda ifade edildiği şekilde belirlenecek birim fiyatları ile satışa konu olacak miktarların çarpılması sonucunda bulunacak değerin (KDV hariç) damga vergisinin matrahı olarak dikkate alınması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.