Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kişiden kişiye yapılan hakediş ödemesinde damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1392-379

08/06/2011

Konu

:

Hakedişten d.v. kesintisi hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olarak ... Bakanlığı ... Genel Müdürlüğü - ... Projesi işini yapmakta olduğunuzu ve kurumun istihkak ödemeleri üzerinden damga vergisi kesintisi yaptığını belirterek söz konusu işin bir kısmının taşerona yaptırıldığından bahisle taşeronlara yapacağınız ödemeler üzerinden damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağına ilişkin görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükümlerine yer verilmiştir.

            Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, "Resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtlar"ın damga vergisi tabi olduğu hükme bağlanmıştır..

           Yukarıda yer alan yasal açıklamalar çerçevesinde, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci madde hükmüne göre resmi daire tanımına giren kurum ve kuruluşların mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak yapacakları ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtların aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV no.lu bölümünün 1/a fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulması gerekmekte olup, şirketinizin resmi daire olmaması nedeniyle taşeronlara yapacağınız ödemeler nedeniyle düzenlediğiniz kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.