Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜBİTAK'a bağlı araştırma enstitüsünün damga vergisi muafiyeti hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürülüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-DV-2010/16-67

14/06/2011

Konu

:

Damga vergisi muafiyeti.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talebi formunun incelenmesinden, ... Komutanlığının yapacağı " ... Cihazı ve Ekipmanları Alımı" ihalesi nedeniyle enstitünüzün düzenlenecek ihale kararı ve sözleşmeye ilişkin  damga vergisinden muaf olup olmadığı hususunda bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

              Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükmü yer almıştır.

           Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde binde 7,5 nispetinde "II- Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanun ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25; "II/2 fıkrasında yer alan kağıtlar için binde 4,95 olarak belirlenmiştir.

            Öte yandan, Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I- Resmi işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında ise, resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtların damga vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

             Diğer taraftan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelde sayılan "Özel Bütçeli Diğer İdareler" arasında yer alan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi gereği resmi daire statüsünde bulunmaktadır. ... Araştırma Enstitüsünün 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunun 4 ve 7 nci maddeleri uyarınca kurulduğu, TÜBİTAK'a bağlı olduğu ve ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

             Bu durumda, TÜBİTAK'a bağlı olup, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmayan ... Araştırma Enstitüsünün Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi çerçevesinde resmi daire olarak kabulü gerekmekte olup, Enstitünüz ile Damga Vergisi Kanunun 8 inci maddesinde tarifi yapılan resmi daireler veya damga vergisinden muaf tutulmuş diğer kişi ve kuruluşlar arasında düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

            Buna göre, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetveldeki genel bütçe kapsamındaki idareler arasında yer alan, dolayısıyla resmi daire olan ... Komutanlığı ile Enstitünüz arasında söz konusu iş ile ilgili düzenlenecek ihale kararı ve sözleşmenin, Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası gereği damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.