Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İnşaat işinde yapılan proje tadilatı ve ilave keşif artışı nedeniyle düzenlenen ek protokollerin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-749

14/06/2011

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz ile ... Ltd. Şti. arasında ... İnşaatı işiyle ilgili olarak 15.05.2009 tarihinde sözleşme düzenlendiği, söz konusu inşaat işinde yapılan proje tadilatı ve ilave keşif artışı nedeniyle 24.09.2009 ve 07.01.2010 tarihli 2 adet ek protokol düzenlendiği belirtilerek, söz konusu ek protokollerin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinde, vergiye tabi kâğıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerine alan mektup ve şerhlerle, bu kâğıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olduğu; 10  uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıledeceği parayı ifade ettiği; 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı, üçüncü fıkrasında ise, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınacağı hüküm altına alınmıştır.

            Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 oranında damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

             Dilekçeniz ekinde yer alan 15.05.2009 tarihli sözleşme ve iki adet ek protokolün incelenmesinden; söz konusu protokollerin şirketiniz ile ... Ltd. Şti. arasında ... İnşaatı yapım işine ilişkin olarak düzenlenen 15.05.2009 tarihli sözleşmenin süresinin uzatılması ve bedelinin artışına ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılmaktadır.

            Buna göre, 15.05.2009 tarihli sözleşmenin hem süresini uzatan hem de sözleşme bedelinde artış yaratan söz konusu ek protokollerin, ihtiva ettikleri belli para üzerinden Damga Vergisi Kanununun 2 nci ve 14 üncü maddesi ile Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası gereğince damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.