Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında alt yüklenicilerle düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisi uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Haziran 2011

 T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Damga Vergisi Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.0.06.62-010-8

20/06/2011

Konu

:

Ar-ge

 

         

 

            İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, kurumunuz bünyesinde yürütülen Ar-Ge projeleri ile ilgili olarak alt yükleniciler ile düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı, uygulanacaksa tevsik edici herhangi bir belge düzenlenmesinin gerekip gerekmediği ve söz konusu alt yüklenicilerin bildirim zorunluluğunun olup olmadığı hakkında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında, Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Anılan Kanunda yer alan damga vergisi istisnası uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, 31/07/2008 tarih ve 26953 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği ile 07/07/2009 tarihli ve 27281 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3 Seri No.lu 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliğinde belirlenmiştir.

            Söz konusu Tebliğin "3.1. Uygulama Esasları" başlıklı bölümünde, "Diğer taraftan, noter, resmi daireler, diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarca, 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası uygulanabilmesi için,

            - Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında yapılacak işlemleri belirten ve desteği veren kamu kurum ve kuruluşu,

            - Ar-Ge merkezleri ile rekabet öncesi işbirliği projeleri için başvuru yapılan kamu kurumu,

            - Teknoloji merkezi işletmeleri için Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Müdürlüğü,

            -Uluslararası fonlarca desteklenen ya da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri için TÜBİTAK,

             tarafından onaylı listenin, mükellef tarafından işlem esnasında bu işlemi yapacak kurum ve kuruluşlara ibraz edilmesi yeterli olup söz konusu kurum ve kuruluşlarca başkaca bir belge aranmayacaktır. Ancak, işleme konu edilecek kağıtların Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında olduğunun onaylı listeden anlaşılması gerekmektedir. Onaylı listenin işlem esnasında ibraz edilmemesi halinde, işlem yapanlarca istisna uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

            ...

             "4. İşlem Yapan Kurum ve Kuruluşların Sorumluluğu" başlıklı bölümünde ise; "Damga vergisi istisnası uygulayarak işlem yapan noter, resmi daireler, diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi kurum ve kuruluşların; Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtlarla ilgili olup istisna uygulanması sebebiyle ilgililerine ödettirilmeyen veya ödeme sırasında tevkif edilmeyen damga vergilerine ilişkin olarak vergiye tabi kağıdın düzenlendiği tarihi takip eden 1 ay içinde bu Tebliğin ekinde yer alan "Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetleri ileİlgili Olarak Damga Vergisi İstisnasından Yararlananlara Ait Bildirim"i doldurmak suretiyle, ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi bakımından bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri zorunludur. Damga vergisi istisnası uygulanan kağıtların, düzenlenme tarihinden itibaren 1 aylık sürenin geçirilmemesi kaydıyla, aynı bildirim ile toplu olarak bildirilmesi mümkün bulunmaktadır." denilmektedir.

            5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile sağlanan damga vergisi istisnası, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile bu çerçevede yapılan Ar-Ge ve yenilik projeleri nedeniyle düzenlenecek kağıtları kapsamakta olup faaliyet ya da proje neticesinde elde edilen mal veya hizmetin satılması amacıyla düzenlenecek kağıtların söz konusu istisna hükmünden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

             Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ilgide kayıtlı yazınızda da belirtildiği üzere alt yüklenicilerle yapılan sözleşmenin, desteği veren kamu kurum ve kuruluşu, TEKMER ya da TÜBİTAK tarafından onaylı listeden Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında olduğunun anlaşılması halinde, 5746 sayılı Kanun ve bu Kanuna ilişkin yönetmelik kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi mümkün olup ayrıca tevsik edici bir belgeye ihtiyaç bulunmamaktadır.

            Öte yandan, bildirim yükümlülüğü damga vergisi istisnası uygulayarak işlem yapan noter, resmi daireler, diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlara ait olduğundan, Ar-Ge projesini yürüten kurumunuzun, alt yüklenicilerle Ar-Ge projesi ile ilgili olarak düzenlediği, desteği veren kamu kuruluşlarınca onaylı listede yer alan kağıtlar için ayrıca bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.