Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi Uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1321-455

23/06/2011

Konu

:

Kira Sözleşmelerinde Damga Vergisi Uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, dilekçeniz ekinde yer alan sözleşmelerin ne şekilde damga vergisine tabi olduğu hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kâğıdın tabi olacağı verginin tayini için o kâğıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kâğıtların mahiyetinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 6 ncı maddesinde, bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınacağı, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, ancak bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işleminin de ayrıca vergiye tabi olacağı hükümlerine yer verilmiştir.

            Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/2 fıkrasında, kira mukavelenamelerinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,5 nispetinde; A/3 fıkrasında ise, kefalet, teminat ve rehin senetlerinin  binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.  2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasındaki kağıtlar için binde 1,65; I/A-3 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

            Ayrıca, 8 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "Kefalet Şerhlerinin Damga Vergisi" başlıklı 4 üncü maddesinde, sözleşmelerin kanunda gösterilen nispette damga vergisine tabi olmakla beraber bu kâğıtlar üzerine konulan kefalet şerhlerinin de ayrıca 488 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası göz önünde tutularak nispi damga vergisine tabi tutulacağı; sözü edilen şerhlerin "müteselsil kefalet" veya "müşterek borçlu ve müteselsil kefil" şeklinde konulması halinde ise Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya kefalet işlem üzerinden damga vergisine tabi olacağı açıklamalarına yer verilmiştir.

            Buna göre, ... Üniversitesi ile;

            - ... Turz. Taş. İnş. Pet. Yem. ve Temz. Hiz. Tic. Ltd. Şti. arasında düzenlenen ve adı geçen üniversitenin Merkez Kampüsü D Bloklarında bulunan ... kantininin,

            - ... Pazarlama A.Ş. arasında düzenlenen ve Merkez Kampüsünde 13, Beytepe Kampüsünde 60 adet olmak üzere toplam 73 Adet Reklam Panosu yerinin,

            - ... Satış Sistemleri Gıda. San. Tic. Ltd. Şti. arasında düzenlenen ve Merkez Kampüsü Kütüphane Binası içerisinde bir adet kola ve bir adet sıcak, soğuk içecek makinesi yerinin,

            - ... İletişim A.Ş.arasında düzenlenen ve Beytepe Kampüsü Edebiyat Fakültesi binası çatısı üzerinde 2 adet, Maden Mühendisliği binası çatısı üstünde bir adet olmak üzere 132*32*7 cm ebatında toplam üç adet RF Antenin radyo baz istasyonu yeri olarak,

            kiralanmasına yönelik düzenlendiği anlaşılan sözleşmelerin her birinin nüsha sayısı da dikkate alınmak suretiyle kağıtların ihtiva ettiği toplam kira bedeli üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre binde 1,65 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

            Diğer taraftan, söz konusu sözleşmelerde kefalet şerhine de yer verilmesi halinde, bu sözleşmelerin Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrasına göre ayrıca binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.