Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan üretim lisansı alınan yapım işinde 4628 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi ve harç uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-827

25/06/2011

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin faaliyet alanının inşaat taahhüt işi olduğu, işveren firma tarafından alınan üretim lisansına istinaden yaptırılacak olan ... Barajı ve HES (hidro elektrik santrali) işinin ana müteahhidi olacak olan şirketinizin bu kapsamda kurumlar vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi ve  gelir vergisi bakımından bölgesel teşvik ve indirimli kurumlar vergisi teşvikinden yararlanıp yararlanmayacağı hususunda görüş sorulduğu anlaşılmıştır.

            I-KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa 5838 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen ' 'İndirimli Kurumlar Vergisi'' başlıklı 32/A maddesinde;

            ''(1) Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.''

            hükmüne yer verilmiştir.

            5838 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen 32/A maddesi ile Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların; yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren, yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. Bu madde kapsamındaki teşvik uygulaması, 14/07/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı ile bu Kararın uygulamasına yönelik olarak Hazine Müsteşarlığınca yayımlanan 2009/1 Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de belirlenen esaslar çerçevesinde uygulanmaktadır.

            Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde, taahhüde bağlı olarak yapılan işler neticesinde elde edilen kazançlar bakımından indirimli kurumlar vergi uygulaması söz konusu değildir.

            Bu itibarla, şirketiniz tarafından taahhüt işi kapsamında işveren tarafından alınmış enerji lisansına istinaden yaptırılacak ... ve Hidro Elektrik Santrali işi dolayısıyla indirimli kurumlar vergisinden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır          

           II-KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

             Öte yandan, aynı Kanunun 19 uncu maddesinde, diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu, KDV'ye ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenebileceği, uluslararası anlaşma hükümlerinin saklı olduğu hükmüne yer verilmiş ve vergiden istisna edilen işlemler aynı Kanunda açıkça sayılmak suretiyle düzenlenmiştir.

             Buna göre, ... Barajı ve Hidro Elektrik Santralinin inşasına yönelik olarak barajı inşa ettiren firmaya vereceğiniz inşaat taahhüt işleri genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi bulunmakta olup, KDV Kanununda söz konusu inşaat işi ile ilgili olarak firmanızın doğrudan yararlanabileceği bir istisna düzenlemesine yer verilmemiştir.

             III-DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN

         488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hükümlerine yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 1 inci maddesinin 30 numaralı bendinde üretim tesisinin, elektrik enerjisinin üretildiği tesisler olduğu; 5784 sayılı Kanun ile eklenen geçici 14 üncü maddesinin (c) fıkrasının 2 numaralı bendinde, 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek  üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere sağlanan teşvikler uyarınca, üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır. 

         Bu itibarla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından üretim lisansı verilmesinden itibaren başlayıp üretim tesisinin geçici kabulünün yapıldığı tarihe kadar olan süreci ifade eden üretim tesislerinin yatırım döneminde, bizatihi üretim tesisleriyle ilgili düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla, Kanunda belirtilen süreyle sınırlı olmak üzere, lisans belgesi sahibi firma ile firmanız arasında düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna tutulması; söz konusu hidroelektrik santrali inşaatı yapım işine ilişkin şirketiniz ile üretim ve otoprodüktör lisansı bulunmayan diğer firmalar arasında düzenlenecek kağıtların ise, 4628 sayılı Kanunda herhangi bir istisna öngörülmediğinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.