Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa 5784 sayılı Kanunla eklenen Geçici 14/c maddesi çerçevesinde üretim lisansı sahibi firma ile taşeron firma arasında düzenlenen sözleşmenin damga vergisine ve harca tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-1440

26/08/2011

Konu

:

4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa 5784 sayılı Kanunla eklenen Geçici 14/c maddesi çerçevesinde üretim lisansı sahibi ile taşeron arasında düzenlenen sözleşmesinin damga vergisi

 

         

             İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinde, şirketinizin ... ilinde kurulacak olan ... işini ... ile 49 yıl süreli üretim faaliyeti göstermek üzere aldığı, adı geçen üretim tesisi inşasına 06.07.2010 tarihinde başlanıldığı, üretim tesisinin tamamlanması için taşeron firma ile şirketiniz arasında taşeronluk sözleşmesinin düzenleneceği, düzenlenecek olan sözleşmenin 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa 5784 sayılı Kanunla eklenen Geçici 14/c maddesi çerçevesinde damga vergisi ve harçtan istisna tutulup tutulmayacağı hakkında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği hüküm altına alınmıştır.

            Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damgavergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

            492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi olduğu; 41 inci maddesinde, noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı; 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlığın esas olduğu, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu, rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hükmün uygulanmayacağı;  123 üncü maddesinde de, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun 1 inci maddesinin 30 numaralı bendinde üretim tesisinin, elektrik enerjisinin üretildiği tesisler olduğu; 5784 sayılı Kanun ile eklenen geçici 14 üncü maddenin (c) fıkrasının (2) numaralı bendinde, 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere sağlanan teşvikler uyarınca, üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisiyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

            Dilekçeniz ekinde yer alan, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından ... İli sınırları içerisinde kurulacak olan ... Hidro Elektrik Santralı üretim tesisinde ... 49 yıl süreyle üretim faaliyetinde bulunulmasına yönelik olarak düzenlenen, ... Lisans No.lu Üretim Lisansı Belgesinin "Özel Hükümler" başlıklı bölümünün Üretim tesisine ilişkin bilgilerin bulunduğu 1 inci maddesinde, tesis tamamlanma tarihi ... olarak belirlenmiştir.

           Bu itibarla, 4628 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinin (c) fıkrasının (2) numaralı bendi uyarınca, 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye gireceği anlaşılan üretim tesisleriyle ilgili olarak  lisans belgesi sahibi şirketiniz ile taşeron firma arasında düzenlenecek taşeronluk sözleşmesine, yatırım döneminde üretim tesisleriyle ilgili olduklarının tevsiki kaydıyla, damga vergisi ve  harç istisnası ugulanması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.