Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cezai şart içeren sözleşmenin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Eylül 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.01.16.02-2010/2760-DV-81

30/09/2011

Konu : Cezai şart içeren sözleşmenin damga vergisi hk.

...

İlgi :    ... tarihli özelge talep formunuz

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, firmanız, ... A.Ş. ve müteselsil kefil ... arasında 12.06.2006 tarihinde imzalanan "Akaryakıt İstasyonu İşletme Sözleşmesi" nin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 5 inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olduğu; 6 ncı maddesinde, bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınacağı, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde ise damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı; 12 nci maddesinde de, damga vergisine tabi kağıtlarda yazılı yabancı paraların Maliye Bakanlığınca tayin ve ilan edilecek fiyat üzerinden Türkparasına çevrilerek ona göre damga vergisinin alınacağı hükme bağlanmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun, "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/3 fıkrasında, kefalet, teminat ve rehin senetlerinin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükmüne yer verilmiştir. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 35 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde, vergiye tabi kağıdın yabancı para cinsinden düzenlenmesi halinde kağıt üzerinde yer alan dövizin, kağıdın düzenlendiği tarihteki T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan olunan cari döviz satış kuruna göre bulunacak Türk Lirası karşılığı üzerinden damga vergisi hesaplanacağı açıklanmıştır.

İlgi yazınız ekindeki "Akaryakıt İstasyonu İşletme Sözleşmesi" nin incelenmesinden, sözleşmenin şirketiniz, ... A.Ş. ve müteselsil kefil ... arasında imzalandığı; anılan sözleşmenin 24 üncü maddesinin 7 nci fıkrasında, "           İşletici 'nin hissedarı ve yetkilisi olan kefilde, İşletici 'nin ... 'den almış olduğu veya alacağı ödünç para, akaryakıt (her türlü petrol ürünleri) ve sair hukuki ilişkilerden doğmuş veya doğacak 500.000 (Beşyüzbin) Amerikan dolarına kadar borçlarını müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatıyla ödemeyi garanti etmiş, ... 'e karşı işbu sözleşmenin ve işletici ile ... arasında akdedilmiş diğer sözleşmelerin tatbik ve icrasından işletici ile birlikte müşterek borçlu ve müteselsil kefil olarak işbu protokolde yazılı ödemeler ve taahhütler miktarında muteber olmak üzere tüm mal varlığı ile şahsen de sorumlu olduğunu kabul ve taahhüt etmiştir." ibarelerine yer verildiği; söz konusu sözleşmenin 27 nci maddesinin 1/b fıkrasında, "Şirketin; işleticiden, uyulmayan her husus için 50.000 (ellibin) Amerikan doları cezai şart talep etmeye yetkili olduğu "; 31 inci maddesinde ise, "İşbu işletme sözleşmesi iki nüsha olarak tanzim edilmiştir." hükmünün mevcut olduğu görülmüştür.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, firmanız, ... A.Ş. ve ... arasında yapılan sözleşmenin, Damga Vergisi Kanununun 6 ncı maddesi gereğince, en yüksek vergi alınmasını gerektiren 500.000 Amerikan dolarının kağıdın düzenlendiği tarihteki T.C. Merkez Bankasınca tespit ve ilan olunan cari döviz satış kuruna göre bulunacak Türk Lirası karşılığı üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I-A/3 fıkrasına göre nüsha sayısı da dikkate alınmak suretiyle binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Grup Müdürü