Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Derneğin şubelerinde istihdam edilen personele yapılan ücret ödemelerine ilişkin gelir vergisi ve damga vergisinin dernek merkezi tarafından beyan edilip edilemeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
07 Ekim 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-449-847

07/10/2011

Konu : Derneğin şubelerinde istihdam edilen personele yapılan ücret ödemelerine ilişkin gelir vergisi ve damga vergisinin dernek merkezi tarafından beyan edilip edilemeyeceği hk. 

                 ...

İlgi :    ... tarih ve ... evrak kayıt sayılı dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı dilekçenizden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olan ve kamuya yararlı dernek statüsünde bulunan Derneğinizin Türkiye genelindeki şubelerinde çalışan personeline ödediği ücretlerin, genel merkeziniz tarafından tahakkuk ettirilip ödenmesi halinde, ücrete ilişkin gelir vergisi ve damga vergisinin genel merkezinizin bağlı bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne tek muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenip ödenmeyeceği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

A - GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin, maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dâhil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hükme bağlanmıştır.

Yine aynı Kanunun 98 inci maddesinde ise, "94 üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri (5615 Sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle değişen ibare. Yürürlük:04.04.2007) ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. Yıl sonlarında tahakkuk ettirilen mevduat faizlerinden kesilecek vergilerin bildirilmesi için bu süre bir ay uzatılır.

Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ile bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi caizdir.

..." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, Derneğinizin merkezinin bulunduğu belediye hudutları dışında çalıştırdığı personeline ait ücretleri, iş merkezinde tahakkuk ettirerek, bizzat personelinin her birinin banka hesabına yatırılması halinde, bu ücret ödemelerine ilişkin kesilen vergilere ait muhtasar beyannameyi, iş merkezinizin bulunduğu yer vergi dairesine vermeniz mümkündür.

B - DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kâğıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 19 uncu maddesinde, genel ve özel bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan ve nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait vergilerin, bu ödemelerin yapılması, avans suretiyle ödemelerde avansın itası sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaklardan kesinti yapılması şekliyle tahsil edileceği hükümlerine yer verilmiştir.

10 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde; ... istihkaktan kesinti usulünün, aylık muhtasar beyanname verenlere de teşmil edildiği, yaptıkları ödemelerden kestikleri gelir vergisini sorumlu sıfatıyla aylık muhtasar beyanname ile vergi dairesine bildirerek ödemek mecburiyetinde olan gerçek veya tüzel kişilerin, bu ödemeler sebebiyle düzenlenen kağıtlara ait damga vergilerini de bu muhtasar beyanname ile aynı vergi dairesine ödemelerinin Bakanlığımızca uygun görüldüğü açıklaması yapılmıştır.

Buna göre, derneğiniz merkez ve şubelerinde görev yapan personele 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrası uyarınca yapılacak ödemeler nedeniyle düzenlenen kağıtlara ait damga vergisinin, söz konusu ödemelere ilişkin kağıtların genel merkez tarafından düzenlenmesi halinde, genel merkezin vereceği ücret ödemelerine ilişkin kesilen gelir vergisine ait muhtasar beyannameyle beyan edilerek ödenmesi mümkündür.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 …

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.