Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Turizm faaliyetlerine ilişkin olarak Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi bulunan şirketin otellerle yaptığı kontenjan, konaklama sözleşmelerinin ve yurt dışı operatörlerle yaptığı sözleşmelerin söz konusu belge kapsamında damga vergisinden istisna edilip PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.07.16.02-DH-2010-55-326

11/10/2011

Konu : Turizm faaliyetlerine ilişkin olarak Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi bulunan şirketin otellerle yaptığı kontenjan, konaklama sözleşmelerinin ve yurt dışı operatörlerle yaptığı sözleşmelerin söz konusu belge kapsamında damga vergisinden istisna edilip edilemeyeceği ile işletmede kullanılmak üzere satın alınan binek

otomobil için ödenecek katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

...

İlgi :   ... tarih ve ... sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin turizm faaliyetlerine ilişkin olarak Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığından alınan ... tarihli ve 18 ay süreli Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi bulunduğu belirtilerek, otellerle yapılan kontenjan, konaklama sözleşmeleri ve yurt dışı operatörlerle yapılan sözleşmelerin söz konusu belge kapsamında damga vergisinden istisna edilip edilemeyeceği ile işletmenizde kullanılmak üzere satın alınan binek otomobil için ödenecek katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

DAMGA VERGİSİ YÖNÜNDEN:

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu belirtilmiş, (3.2.15) fıkrasında da, "Turizm müesseseleri ile seyahat acentelerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki turizm faaliyetleri sırasında yaptıkları döviz karşılığı hizmet satışları" diğer döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Söz konusu Tebliğin "4. Uygulamaya îlişkin Esaslar " başlıklı bölümünde de;

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde îşleme îzin Belgesi"; (3.2.)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi "nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

4.7. Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b)yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

Ancak, belge kapsamındaki döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılmak şartıyla, belge sahibi kişi veya kuruluşlardan temin edilecek mal, malzeme veya hizmet alımları damga vergisi ve harç istisnasından faydalandırılacaktır.

Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir."

düzenlemelerine yer verilmiştir.

Özelge talep formu eki ... tarihli ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6sayılı tebliğin 6/3-L maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.2.15) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Buna göre, turizm müesseseleri ile seyahat acentelerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki turizm faaliyetleri sırasında yaptıkları döviz karşılığı hizmet satışlarının döviz kazandırıcı faaliyet olarak sayıldığı dikkate alındığında, otellerle yapılan kontenjan, konaklama sözleşmeleri ve yurt dışı operatörlerle yapılan sözleşmelere, sahibi olduğunuz belge konusu faaliyetlerle ilgili olduğunun tevsiki kaydıyla (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde damga vergisi istisnası uygulanacaktır. Ancak, damga vergisi istisnasının uygulanabilmesi için her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak adlarına düzenlenmiş bulunan vergi, resim ve harç istisna belgesine sahip olmaları gerekmekte olup, aksi takdirde belgeye sahip olmayan tarafın sözü edilen faaliyete ilişkin olarak düzenlenecek kağıtlara ait damga vergisini ödeme mükellefiyetinin bulunacağı tabiidir.

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesi hükmüne göre, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi, mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez.

Diğer taraftan, 23 seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin 1 bölümünde, indirim konusu yapılamayan bu verginin Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları çerçevesinde işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabileceği belirtilmiştir.

Buna göre, işletmenizde kullanılmak üzere alacak olduğunuz binek otomobil için ödenecek katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamakta olup, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü