Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük Müdürlüğünün gümrük vergisinin iadesi için heyet ile aldığı kararın damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Ekim 2011

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-Dmg/1-a-125

13/10/2011

Konu

:

Saymanlıkça iade edilen Gümrük Vergisi üzerinden Damga Vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden,  ... Gümrük Müdürlüğünden ithali yapılan gübrelerle ilgili ödenen ve EUR-MED Menşe belgesinin ibraz edilmesi üzerine yetkili İzmir Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğünün onayı ile saymanlıkça şirketinize iade edilen  ... TL gümrük vergisinin iadesi sırasında düzenlenen kağıdın damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği;  3 üncü  maddesinde; damga vergisinin  mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisininin kişilerce ödeneceği; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki  yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı hükümleri yer almaktadır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "II- Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 1 inci  maddesinde, meclislerden, resmi heyetlerden ve idari davalarla ilgili olmayarak Danıştay'dan verilen mazbata, ilam ve kararlarla hakem kararlarından belli parayı ihtiva edenlerin nispi, belli parayı ihtiva etmeyenlerin ise maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun II/1-a fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25; II/1-b fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi tutarı ise 53 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 2010 yılı için 27,90 TL olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 07/10/2009 tarih ve 27369 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin "Vergilerin ve Para Cezalarının Geri Verilmesi veya Kaldırılması" başlıklı dördüncü kısmında yer alan 504 üncü maddesinde;

"...

(2) Geri verme veya kaldırma talebi, yetkileri çerçevesinde başmüdür veya gümrük müdürünün oluşturacağı üç kişilik heyet tarafından otuz gün içinde sonuçlandırılarak kararın tarih ve sayısı başvuru formunun 15 no.lu kutusuna yazılır. Alınan karar gümrük müdürü veya başmüdür tarafından onaylanır..." denilmektedir.

Gümrük Yönetmeliğinin 504 üncü maddesine göre, saymanlıkça şirketinize gümrük vergisinin geri verilebilmesi için başmüdür veya gümrük müdürünce oluşturulan üç kişilik resmi heyet tarafından karar alınarak, alınan kararın gümrük müdürü veya başmüdür tarafından onaylanmasının gerektiği anlaşılmaktadır.

Buna göre, ilgili gümrük müdürlüğünün gümrük vergisinin iadesi için heyet ile aldığı kararın mahiyeti itibarıyla Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun II/1 maddesine göre resmi heyet kararı olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup,  söz konusu kararın belli parayı ihtiva etmesi halinde Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun II/1-a fıkrası gereği binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.