Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Lise kapalı spor salonu yapımı işi için İl Özel İdaresi ile şirket arasında düzenlenen sözleşme ve alınan ihale kararının 222 sayılı Kanun uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Ekim 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.10.15.01-2010/DVK-477-102

21/10/2011

Konu : Lise kapalı spor salonu yapımı işi için İl Özel İdaresi ile şirket arasında düzenlenen sözleşme ve alınan ihale kararının 222 sayılı Kanun uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. 

  ...

İlgi :    ... tarihli özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... İl Özel İdaresi ile şirketiniz arasında ... Lisesi kapalı spor salonu inşaatı yapımı işi için düzenlenen sözleşme ve alınan ihale kararının damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait düzenlenen kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde de, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 83 üncü maddesinde, ilköğretimin bütün gelirlerinin ve 78 inci maddede belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, liseler 222 sayılı Kanun kapsamında ilköğretim kurumları arasında sayılmadığından, adı geçen lise kapalı spor salonu yapımına ilişkin İl Özel İdaresi ile şirketiniz arasında düzenlenen sözleşme ve alınan ihale kararının damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 …

Vergi Dairesi Başkanı V.