Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler üzerine konulan aval ve kefalet şerhlerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Ekim 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1595-927

26/10/2011

Konu : Kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler üzerine konulan aval ve kefalet şerhlerinin damga vergisine tabi olup olmadığı hk. 

    ...

İlgi :   ... tarih ve ... evrak kayıt sayılı özelge talep formu

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... A.Ş. ile ... arasında 24/02/2001 tarihinde düzenlenen ve vadesi 24/02/2008 olan 150.000- ABD Doları bedelli kambiyo senedinin damga vergisine tabi olup olmayacağı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefi kâğıtları imza edenler olduğu; 12 nci maddesinde, damga vergisine tabi kağıtlarda yazılı yabancı paraların Maliye Bakanlığınca tayin ve ilan edilecek fiyat üzerinden Türk parasına çevrilerek ona göre damga vergisinin alınacağı hükme bağlanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde, vergi alacağının vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğduğu; 114 üncü maddesinde, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergilerin zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.

Damga vergisinde de zamanaşımı vergi alacağının doğduğu yılı takip eden yıldan itibaren işlemeye başladığından, zamanaşımı süresinin başlangıcının belirlenebilmesinde vergi alacağının doğduğu anın öncelikle belirlenmesi gerekmektedir. Damga vergisinde vergiyi doğuran olay ve aynı zamanda vergi alacağının doğduğu an, vergiye tabi kağıdın düzenlendiği, hüküm ifade eder hale geldiği andır.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 114 üncü maddesinin son fıkrasında, "Damga vergisine tabi olup vergi ve cezası zamanaşımına uğrayan evrakın hükmünden tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra faydalanıldığı takdirde mezkûr evraka ait vergi alacağı yeniden doğar." hükmü yer almaktadır. Buna göre, damga vergisinde tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra damga vergisine tabi evrakın hükmünden yeniden yararlanıldığında, yararlanılan an itibariyle vergiyi doğuran olay ikinci kez ortaya çıkmakta olup, zamanaşımı süresi de hükmünden yararlanılan yılı takip eden yılın başından itibaren yeniden işlemeye başlamaktadır.

Ayrıca, 07.08.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4962 sayılı Kanunun 12 nci maddesiyle kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "III-Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar" başlıklı bölümünden çıkarılmış, dolayısıyla bu kağıtlar anılan Kanunun yürürlük tarihinden itibaren damga vergisinin konusu dışında kalmıştır. Daha sonra, 02.01.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5035 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV.Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümüne eklenen (29) numaralı fıkra ile kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler üzerine konulan aval ve kefalet şerhleri de damga vergisinden istisna edilmiştir.

Buna göre, ... A.Ş. ile ... arasında 24/02/2001 tarihinde düzenlenen ve vadesi 24/02/2008 olan kambiyo senedine ait damga vergisi zamanaşımına uğramıştır. Ayrıca tarh zamanaşımı süresi dolduktan sonra kambiyo senedinin hükmünden faydalanılması durumunda da, hükmünden yararlanılan tarih itibarıyla damga vergisine tabi kağıtlar kapsamından çıkarılmış olması ve ayrıca kambiyo senetleri ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler üzerine konulan aval ve kefalet şerhlerinin de damga vergisinden istisna olması nedeniyle, söz konusu kambiyo senedinin ve senetteki kefalet şerhinin damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.