Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekli Aylıklarının Haczedilip Edilmeyeceği Hususunda Bilinmesi Gereken Önemli Hususlar PDF Yazdır e-Posta
18 Eylül 2015

Image

5838 sayılı Kanun’un 32. maddesi ile 5510 sayılı Kanun’un 93. maddesinin birinci fıkrasında yapılan düzenlemenin yürürlük tarihi olan 28.02.2009 tarihi itibariyle emekli ve hak sahiplerinin gelir/aylıklarına Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları ve nafaka borçları dışında ilgililerin muvafakati bulunmadan haciz uygulanmaması gerektiği halde, bazı icra müdürlüklerinin muvafakat almadan haciz kararı aldıkları, ayrıca vergi dairelerinin de kendi icra daireleri aracılığıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nca emekli ve hak sahipleri adına bankalara gönderilen gelir ve aylıklara emekli ve hak sahiplerinin hesabında bekleyen diğer miktarlarla birlikte toplam miktar üzerinden e-Haciz koyduğu zaman zaman görülebilmektedir.

Oysa ki, emekli ve hak sahiplerinin nafaka borçları dışındaki borçlarının gelir/aylıklarından haczedilebilmesi veya bankalarda bulunan gelir/aylıklarına vergi dairelerince e-Haciz konulabilmesi için gerekli muvafakatin ancak, haciz sırasında veya sonrasında verilmesi halinde kabul edilmesi, haciz işleminden önce baştan yapılan anlaşmaların ise geçersiz sayılması gerekir.

Buna göre, emekli ve hak sahipleri 28.02.2009 tarihinden sonra gelir/aylıklarının muvafakatleri olmadan hacz edildilğini öğrenmeleri halinde, haczin kaldırılması için icra müdürlüklerine veya e-Haciz olması halinde vergi dairesinin icra servisine dilekçeyle müracaat ederek gelir/aylıkları üzerindeki haczin kaldırılmasını talep etmeleri gerekmektedir. Cengiz Türkcan Yaklaşım / Eylül 2015 / Sayı: 273

 


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.