Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resmi Tatil Günlerinde Çalışma PDF Yazdır e-Posta
11 Eylül 2015

Image

4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesine göre resmi tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir. İşçinin onayı iş sözleşmesi ile ilk başta alınabileceği gibi daha sonra da alınabilir. Ayrıca sözleşmelere işçilerin kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler koyulamaz.

Resmi tatillerde işçiler çalışmamaları halinde o günün ücretini tam olarak alırlar. Eğer resmi tatil günü çalışılmışsa çalışmadan alacakları ücrete ilave olarak ayrıca bir günlük daha ücrete hak kazanırlar. Böylece resmi tatillerde çalışan işçiler 2 günlük ücret alırlar. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin resmi tatillerde alacakları ücretleri işverence işçiye ödenir. Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti ise saat ücretinin 7,5 katı olarak hesaplanır.

Resmi tatil ile hafta tatili aynı güne denk gelmesi halinde çalışılmazsa işçiye yine bir günlük ücreti ödenmelidir, çalışılması halinde hafta tatilinde ki çalışması fazla çalışma sayılacağından ve bunun karşılığı ücretin resmi tatillerde çalışılma karşılığı hak edilen ücretten fazla olduğundan işçi lehine olan uygulanmalı ve aynı güne denk gelen resmi tatil ve hafta tatilinde çalışan işçiye 2,5 günlük ücret ödenmelidir. Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresini aşmayan kısımlar ise fazla çalışma sayılmaz. Örnekleyecek olursak Pazar gününü hafta tatili olarak kullanan işçi bu yıl Kurban Bayramı’nın 2. ve 4. günlerinde çalışırsa, çalışmaları karşılığı 2 inci gün Cuma’ya denk geldiği için 2 günlük ücret, 4. gün Pazar’a denk geldiği için 2,5 günlük ücrete hak kazanacaktır. Tüm bayram boyunca hiç çalışılmaması halinde ise aylık ücretini hiçbir eksiltme olmadan tam olarak alacaktır.

Ramazan ve Kurban Bayramı arife günlerinde olduğu gibi 28 Ekim günüde yarım gün resmi tatildir ve işçinin çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekmektedir. Arife günleri ve 28 Ekim günü saat 13:00’dan sonra yapılan çalışmalar için ise yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.

Resmi tatillerde çalışma karşılığı ödenecek ücretin tespitinde fazla çalışma karşılığı olarak alınan ücretler, primler, işyerinin temelli işçisi olarak normal çalışma saatleri dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler ve sosyal yardımlar dikkate alınmaz. Resmi tatil ücreti işçinin çıplak maaşı üzerinden hesaplanır.

4857 sayılı Kanun’un 41. maddesine göre fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilmektedir. Resmi tatillerde çalışma fazla çalışma veya fazla süreli çalışma sayılmadığından, resmi tatillerde çalışan işçiye bu çalışması karşılığında daha sonra izin kullandırılması mümkün değildir. Bu şekilde kullandırılacak izinler ancak işçilerin fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışmaları karşılığında kullandırılabilir. Mehmet UĞUR*  E-Yaklaşım / Eylül 2015 / Sayı: 273

 


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.