Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk ve yabancı bayraklı gemilere yapılan boya teslimlerine ilişkin düzenlenen beyannamelerin, döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-2415

30/12/2011

Konu

:

İhracat beyannamelerinin damga vergisi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin boya ve astar üreticisi ... Türkiye'de faaliyet gösteren şirketi olduğunu belirterek, Türk ve yabancı bayraklı gemilere yapılan boya teslimlerine ilişkin düzenlenen beyannamelerin, (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkındaki Tebliğ kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş sorulduğu anlaşılmaktadır.

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetler ile ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; bu maddelerin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

            Mezkur Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğde döviz kazandırıcı faaliyet tanımının, ihracat ile bu Tebliğde sayılan diğer döviz kazandırıcı faaliyetleri kapsayacağı belirtilmektedir.

            Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğin "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde;

            "3.2.16. Bedelleri döviz olarak alınmak kaydıyla yurt dışında yerleşik firmalar adına garanti kapsamında gerçekleştirilen bakım ve onarım hizmetiyle, yabancı bandıralı gemi, uçak veya tırların bakımı ve onarımı ile bunlara yapılan mal (yakıt ve madeni yağlar hariç) ve hizmet satışları,"

            döviz kazandırıcı faaliyet olarak belirtilmekte, "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünün (4.1) numaralı fıkrasında ise,

            "(3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır."

            açıklaması bulunmaktadır.

            Öte yandan, Ekonomi Bakanlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6 sayılı İhracat, Transit Ticareti İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğin "Belgeli İşlemler" başlıklı bölümünün (6/3-m) maddesinde, "Bedelleri döviz olarak alınmak kaydıyla yurt dışında yerleşik firmalar adına garanti kapsamında gerçekleştirilen bakım ve onarım hizmetiyle, yabancı bandıralı gemi, uçak veya tırların bakımı ve onarımı ile bunlara yapılan mal (yakıt ve madeni yağlar hariç) ve hizmet satışları" ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler arasında sayılmıştır.

            (1) Seri No.lu Tebliğin (3.2.16) ve İhracat: 2008/6 sayılı Tebliğin (6/3-m) maddesinde tanımlanan döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin olarak damga vergisi istisnasından yararlanabilmesi için Ekonomi Bakanlığına başvurularak Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi alınması gerekmektedir. İstisna uygulaması, belgenin geçerlilik süresi ve tutarı ile sınırlı olup, belgenin alınmasından önce veya süresinin dolmasından sonra yapılan işlemlerin söz konusu istisnadan yararlanması mümkün değildir.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında bulunmayan Türk bayraklı gemilere yapılan boya teslimlerine ilişkin olarak düzenlenen beyannamelerin, mezkur Tebliğler kapsamında söz konusu istisnadan yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan, yabancı bayraklı gemilere yapılan söz konusu boya teslimlerinin Ekonomi Bakanlığınca adınıza düzenlenen Vergi, Resim Harç İstisnası Belgesi kapsamında yapılması halinde, bu teslimlere ilişkin düzenlenen beyannamelere belge süresi ve tutarı ile sınırlı kalmak şartıyla damga vergisi istisnası uygulanacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.