Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yarım kalan inşaat işi ile ilgili olarak düzenlendiği belirtilen yapı denetim sözleşmesine ilişkin damga vergisinin sözleşme bedeli üzerinden mi yoksa inşaatın kalan kısmı üzerinden mi hesaplanacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Şubat 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı :B.07.1.GİB.4.06.17.02-155[1-2011/1794]-172

08/02/2012

Konu : Yarım kalan inşaat işi ile ilgili olarak düzenlendiği belirtilen yapı denetim sözleşmesine ilişkin damga vergisinin sözleşme bedeli üzerinden mi yoksa inşaatın kalan kısmı üzerinden mi hesaplanacağı hk.

...

İlgi :    ... tarih ve ... evrak kayıt sayılı özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, yapı denetim faaliyetinde bulunan firmanızın, kapanan başka bir yapı denetim firmasının ... ili, ... Belediyesi, ... Mah. ... Cad. No: ...  .../...  adresinde yer alan yarım kalan inşaat işi ile ilgili olarak düzenlemiş olduğu yapı denetim sözleşmesinde, sözleşme bedelinin işin tamamı üzerinden gösterildiği, ancak devralınan inşaat işinde kalan kısımların denetiminin yapılacağı, yapılan sözleşme ekinde bulunan inşaat tanıtım formunda devralınan işin oranının yer aldığı belirtilerek sözleşmeye ait damga vergisinin sözleşme bedeli üzerinden mi yoksa inşaatın kalan kısmı üzerinden mi yapılacağı hususunda görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 10 uncu maddesinde damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kâğıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hâsıl edeceği parayı ifade ettiği; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun, "I- Ahitlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Özelge talep formunuz ekinde yer alan, ... ile firmanız arasında 05/07/2011 tarihinde imzalanan "Yapı Denetim Hizmet Sözleşmesi"nin incelenmesinden, "Taahhüdün konusu, yeri ve miktarı" başlıklı 2 nci maddesinde, yapı sahibine ait ... ili, ... Belediyesi, ... Mah. ... Cad. No:  ...  .../... adresinde bulunan ve tapunun ... pafta, ... ada, ... parsel numarasında kayıtlı arsa/arazi üzerine yapılacak bodrum katları dahil 6 kat, toplam 1370 m2 inşaat alanına sahip yapının, yapı denetim kuruluşu tarafından projesinin incelenmesi, ruhsata ve eklerine uygun olarak yapılmasının denetlenmesi hizmeti olduğu; "Hizmet bedeli" başlıklı 4 üncü maddesinde, sözleşmenin işin belli bir kısmını kapsadığına dair herhangi bir ibareye yer verilmeksizin sözleşme yılı hizmet bedelinin 22.060,42 TL olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ... ile firmanız arasında 05/07/2011 tarihinde imzalanan Yapı Denetim Hizmet Sözleşmesinin 4 üncü maddesinde yer alan 22.060,42 TL hizmet bedeli üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.