Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Süre uzatımına ilişkin verilen revize iş programının damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1402-230

20/02/2012

Konu : Süre uzatımına ilişkin verilen revize iş programının damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hk.

                                                                                             ...

İlgi :    ... tarih ve... evrak kayıt sayılı dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ... İl Müdürlüğünden almış olduğunuz... işine ilişkin hakediş ödemelerinin ödenek yokluğu sebebiyle yapılamadığından bahisle süre uzatımı talebinde bulunduğunuzu belirterek süre uzatımına ilişkin verilen revize iş programının damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 2 nci maddesinde, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin damga vergisine tabi olacağı; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı verginin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şeklikanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda ise üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 14 üncü maddesinde de, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 nci fıkrasında, mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5; "II-Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25; II/2 fıkrasındaki kağıtlar için binde 4,95 olarak belirlenmiştir.

Bakanlığımızın 01.02.1973 tarih ve 6483-6 sayılı genel yazısında, mukavelename sürelerinin, ilk mukaveledeki işden ayrı olarak, yeniden bir iş veya taahhüdü icap ettirecek şekilde uzatılması halinde, artan belli ya da hesap edilebilir meblağ üzerinden nispi damga vergisine tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.

Bu itibarla, ... işine ilişkin revize iş programıyla ilk ihalede düzenlenen sözleşmenin süresinin uzatılması ve aynı zamanda ilave iş yaptırılması halinde, revize iş programına ilişkin düzenlenen kağıdın ilave işe ait tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması, iş artışı olmaksızın işin süresinde bitirilememesinden dolayı ilave süre verilmesi halinde ise söz konusu kağıdın damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.