Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketin sahip olduğu "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"ne istinaden, savunma sanayine ilişkin alınan ihale kararına damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.54.15.01-130-2011-13-11

20/02/2012

Konu : Şirketin sahip olduğu "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"ne istinaden, savunma sanayine ilişkin alınan ihale kararına damga vergisi istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hk.

... SANAYİ A.Ş. 

İlgi :    ... tarih ve ... sayılı yazınız.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin savunma sanayi ve otomotiv alanında faaliyet gösterdiği ve bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığı mal satış ve teslimleriyle ilgili işlemlerin "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi" kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi gerektiği belirtilerek, söz konusu işlere ilişkin alınan ihale kararlarının belge kapsamında damga vergisinden istisna edilip edilemeyeceği hususunda görüş sorulduğu anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 ve 492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddelerinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerin harçtan bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu Kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde, "3.2.3. Savunma Sanayi Müsteşarlığınca Savunma Sanayi açısından önem arzettiği belirtilen savunma araç ve gereçlerini üreten yerli imalatçı firmaların, ülkenin savunması ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına üreterek yapacakları satış ve teslimleri," döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Mezkur tebliğin "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde ise,

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde îşleme İzin Belgesi"; (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir."

denilmiştir.

Milli Savunma Bakanlığına yapılan "... Araç (İçerden Kontrollü ...) Teslimi" işiyle ilgili olarak Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından şirketiniz adına düzenlenen ... tarih ve ... sayılı Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat 2008/6 sayılı Tebliğin 6/3-b-2 maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.2.3) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, (1) Seri No.lu Tebliğin (3.2.3) fıkrasında tanımlanan faaliyet kapsamında şirketinize Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi düzenlendiği dikkate alındığında, belgenin geçerlilik süresinde düzenlenmiş olması kaydıyla belgede belirtilen işe ilişkin ihale kararına damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı