Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Noterde tercüme tasdikine konu yapılan, yurt dışında düzenlenen ve bölünme işlemini de içeren şirket ana sözleşmesinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Şubat 2012

 T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

<OTO KAYIT>

 

Sayı : B.07.1.GİB.0.02.62-010-6

21/02/2012

Konu : Noterde tercüme tasdikine konu yapılan, yurt dışında düzenlenen ve bölünme işlemini de içeren şirket ana sözleşmesinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hk.

...

İlgi :    17/08/2009 tarihli dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz tarafından kredi temini amacıyla bankaya yapılan başvuru sonucunda, şirketinizin çoğunluk hisselerine sahip ve merkezi İspanya'da bulunan ... Grupo S.L.'ye ait şirket ana sözleşmesi ve bu sözleşmenin tercümesinin banka tarafından talep edildiği belirtilerek, yurt dışında düzenlenen ve bölünme işlemini de içeren şirket ana sözleşmesinin noterde tercüme tasdiki işleminin 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi uyarınca harçtan ve Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/16 ve IV/23 maddeleri kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulacağı; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini ise Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananların ödeyeceği; 9 uncu maddesinde bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olacağı hükümleri yer almaktadır.

Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 16 numaralı fıkrasında, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve süre uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların; (23) numaralı fıkrasında da, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kâğıtlar ile bu kâğıtlar üzerine konulacak şerhlerin (kredilerin kullanımları hariç) damga vergisinden istisna olduğu hükümleri yer almaktadır.

492 sayılı Harçlar Kanunun 123 üncü maddesinin son fıkrasında da, anonim, eshamlı komandit, limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev'i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmayacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar damga vergisine tabi bulunmamakla birlikte, bu kağıtlar, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde, söz konusu işlemler yapıldığı tarih itibarıyla damga vergisine konu teşkil edecektir.

Yabancı memleketlerde düzenlenen kağıtlar açısından Türkiye'de hükmünden faydalanma konusu ise esas olarak, kağıtlarda yer alan hak ve yükümlülüklere dayanılarak hukuki, ticari, mali olaylar ve sonuçlar yaratmak olarak anlaşılmalıdır. Hüküm bir gücün, etkinin ifadesi olduğundan, bir kağıdın hükmünden yararlanma o kağıdın gücünden, etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda, yabancı memleketlerde düzenlenen bir kağıda ilişkin bazı haklardan veya hususlardan Türkiye'de yararlanılması veyahut kağıda dayanılarak Türkiye'de bazı işlemler yapılması o kağıdın hükmünden yararlanıldığı anlamına gelmektedir.

Buna göre, yurt dışında kurulan bir şirketin bölünme işlemini içeren ve doğrudan şirketiniz tarafından kullanılan kredinin alınması, teminatı ya da geri ödenmesine ilişkin bir kağıt olmadığı anlaşılan noterde tasdike konu ... Grupo S.L.'ye ait şirket ana sözleşmesinin, Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/16 ve IV/23 numaralı fıkraları ile Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yurt dışında düzenlenmiş olmakla birlikte Türkiye'de noterde tercüme tasdiki işlemi yapılan, dolayısıyla Türkiye'de hükmünden yararlanılan söz konusu sözleşmenin damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.