Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakıf üniversitesine bağlı hastanenin yemek, temizlik, güvenlik vb. ihtiyaçlarının temini için hizmet veren firmalara yapacağı ödemeler nedeniyle düzenlediği kağıtların damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2012

 T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 

Sayı:B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-721

23/02/2012



Konu :  Vakıf üniversitesine bağlı hastanenin yemek, temizlik, güvenlik vb. ihtiyaçlarının temini için hizmet veren firmalara yapacağı ödemeler nedeniyle düzenlediği kağıtların damga vergisi hk.

...

İlgi :   ... tarihli özelge talep dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermekte olan ... Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ... tarih ve ... sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ... sayılı Kanun gereğince, ... tarihi itibarıyla üniversitenize tahsis edildiği ve Tıp Fakültesi Hastanesi olarak yemek, temizlik, güvenlik vb. ihtiyaçların karşılanması için hizmet alımında bulunulan firmaların düzenledikleri fatura bedellerinin ödenmesi sırasında elektrik, doğalgaz, su vb. gibi ortak giderler için tarafınızca kesinti yapıldığı belirtilerek, kesmiş olduğunuz bu tutarların Damga Vergisi Kanunu yönünden bir mükellefiyet doğurup doğurmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1/a fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56 ncı maddesinin 3708 sayılı Kanunla değişen (b) fıkrasında, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerinin, genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler, istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanacakları; ek 7 nci maddesinde de vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarının, bu Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade edecekleri belirtilmiştir.

Buna göre, 488 sayılı Kanunun 8 inci madde hükmüne göre damga vergisi uygulaması bakımından resmi daire kapsamında değerlendirilmeyen ... Vakıf Üniversitesine tahsis edilen ... Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, yemek, temizlik, güvenlik vb. ihtiyaçlarının temini için hizmet veren firmalara yapacağı ödemeler nedeniyle düzenlediği kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.                                         

 

 

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü