Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Yardım Sandığı tarafından verilen muhtasar beyannamelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1623-362

14/03/2012

Konu : Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Yardım Sandığı tarafından verilen muhtasar beyannamelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINA

(Sağlık Yardım Sandığı)

 

İlgi :   ... tarih ve... evrak kayıt sayılı özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Yardım Sandığınız tarafından verilen muhtasar beyannamelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IVMakbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/b-bd bendinde de, muhtasar beyannamelerin maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2/b-bd bendindeki kağıtlara ilişkin maktu damga vergisi tutarı ise 30/12/2011 tarih ve 2011/2628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 55 Seri No'lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 1//1/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 22,85 TL olarak belirlenerek ilan edilmiştir.

Diğer taraftan, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun Ek 1 inci maddesinde, yönetmeliğinde belirtilecek şartlar dairesinde sandık memurları, hizmetlileriyle idare meclisi reis ve azalarının ve ailelerinin tedavileriyle meşgul olmak üzere bir (Sağlık Yardım Sandığı) kurulduğu hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 20.05.2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 20 ila 22 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmış, Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. Söz konusu Kanunun "Vergi ve fon muafiyeti" başlıklı 36 ncı maddesiyle de Sosyal Güvenlik Kurumuna damga vergisi muafiyeti getirilmiştir.

Buna göre, yardım sandığınıza yönelik olarak gerek 488 sayılı Damga Vergisi Kanununda gerekse 5434 ve 5502 sayılı Kanunlarda herhangi bir istisna ya da muafiyet hükmüne yer verilmemiş olduğundan, sandığınız tarafından verilecek muhtasar beyannamelerin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/2-b-bd bendi uyarınca damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.