Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Haricen tanzim edilip noterde tasdik ettirilen ve belli parayı ihtiva etmeyen "Protokol ve ibranamedir" başlıklı kağıdın sulhname olarak maktu damga vergisine ve yapılan işlemin maktu harca tabi olduğu hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Temmuz 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

Sayı   :B.07.1.GİB.4.21.15.01-HK-2012/41-14

13/07/2012

Konu : Haricen tanzim edilip noterde tasdik ettirilen ve belli parayı ihtiva etmeyen "Protokol ve ibranamedir" başlıklı kağıdın sulhname olarak maktu  damga vergisine ve yapılan işlemin maktu harca tabi olduğu hk.

...

İlgi :   ... tarih ve ... kayıt sayılı özelge talep dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, haricen tanzim edilip noterliğinizce tasdik edilen ... tarih ve ... yevmiye numaralı "protokol ve ibranamedir" başlıklı kağıdın damga vergisine, yapılan işlemin harca tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 10 uncu maddesinde damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümlerine yer verilmiştir.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin nispi; aynı bölümün B/2 fıkrasında, belli parayı ihtiva etmeyen sulhnamelerin maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25; 2011/2628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına istinaden 55 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 01/01/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere IV/2-b-ba bendindeki kağıtlara ilişkin maktu damga vergisi tutarı 34,50 TL olarak belirlenerek ilan edilmiştir.

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir." denilmiş,     40 ıncı maddesinde; "noter harçlarını, harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellef olduğu" belirtilmiş, 41 inci maddesinde de, "Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır." denilmiştir.

Anılan Kanuna ekli (2) sayılı tarifenin II-11 fıkrasında; (6217 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile değişen fıkra, Yürürlük:14/04/2011) Belli bir meblağı ihtiva etmeyen umumi ibra, umumi makbuz, tahkimname, ölüme bağlı tasarruf senet ve mukaveleleri, ölünceye kadar bakma akdi, vakıf, aile vakıfları, evlat edinme, karı-koca haklarının idaresi, babalığı tanıma senetleri, miras taksim mukaveleleri, mirasçılık belgesi, ifraz mukaveleleri ve bunlardan rücu ve bunların feshi ve bunların teferruatına dair senet, mukavele ve kağıtların düzenlenmesinden ve noter tarafından re'sen düzenlenecek tutanaklardan maktu harç alınacağı hükmü bulunmaktadır.

Özelge Talep Formunuz ekinde yer alan "Protokol ve İbranamedir" başlıklı kağıdın incelenmesinden, ... tarihinde vefat eden ...'ye ait mal ve haklarla ilgili olarak ... Esas, ... Karar sayılı ... Sulh Hukuk Mahkemesinin veraset ilamına göre daha önce miras payları oranında mirasçılara taksim edilen menkul ve gayrimenkul mallar için, mirasçıların birbirlerinden herhangi bir hak ve taleplerinin bulunmayacağına dair açıklamaların yer aldığı anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; ... Sulh Hukuk Mahkemesinin veraset ilamına göre murise ait mal
ve hakların mirasçılar arasında taksimi ile ... ... Asliye Hukuk mahkemesinde açılan
terekenin tespiti davasından vazgeçildiğinin kabulü ve mirasçıların birbirlerinden herhangi bir hak
ve talepte bulunmayacağına dair hususları içeren, esas itibarıyla sulhname mahiyetinde bulunan
ve belli parayı ihtiva etmeyen söz konusu kağıdın, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1)
sayılı tablonun I/B-2 fıkrasına göre maktu damga vergisine, yapılan işlemin 492 sayılı Harçlar
Kanununa ekli (2) sayılı tarifenin fıkrasına göre maktu noter harcına tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

...

Vergi Dairesi Başkanı