Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faaiyet konusu işyeri kiralama olan serbest bölgede faaliyette bulunan firma ile diğer firma arasında düzenlenen işyeri kira sözleşmesinin 3218 sayılı Kanun uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI                        

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI          

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı :B.07.1.GİB.4.34.18.01-155[1-2012/94]-2317

27/07/2012

Konu : Faaiyet konusu işyeri kiralama olan serbest bölgede faaliyette bulunan firma ile diğer firma arasında düzenlenen işyeri kira sözleşmesinin 3218 sayılı Kanun uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

... 

İlgi :   ... evrak kayıt tarihli özelge talep formu

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ... Serbest Bölgesinde ... tarihli faaliyet ruhsatınız ile faaliyette bulunduğunuz, adınıza kayıtlı gayrimenkulün ... tarihinde ... ile aranızda imzalamış olduğunuz kira sözleşmesi ile kiraya verildiği, kiralanan yerin adı geçen serbest bölgede olması nedeniyle 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu, (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/2 fıkrasında, kira mukavelenamelerinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 1,65 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlerin 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu, aynı maddenin 5810 sayılı Kanunun 01/01/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren 7 nci maddesi ile değişik ikinci fıkrasının (c) bendinde, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçlardan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, faaliyet ruhsatında faaliyet konusu işyeri kiralama olarak belirtilen şirketiniz ile ... arasında serbest bölgede bulunan işyerinin kiralanmasına ilişkin düzenlendiği anlaşılan sözleşmenin, 3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi uyarınca damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü