Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracat bedellerinin temlikine ilişkin olarak düzenlenen temliknamelere döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında re'sen istisna uygulayan bankaların sorumluluğu hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

64597866-155[EK 2-2013]-59

17/04/2013

Konu

:

İhracat bedellerinin temlikine ilişkin olarak düzenlenen temliknamelere döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında re'sen istisna uygulayan bankaların sorumluluğu hk.

 

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, 1 Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ kapsamında ihracata ilişkin olması sebebiyle damga vergisi istisnası uygulanan temliknamelerde, re'sen istisna uygulanarak ilgili vergi dairesine bildirildikten sonra istisnaların terkin edilip kapatılabilmesi için fiili ihracatın gerçekleşmiş olmasına ilave olarak ihracat bedellerinin yurda getirildiğinin takip edilmesi yükümlülüğünün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

           488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

            Söz konusu Kanun hükmünün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, "3.1. İhracat İşlemleri" başlıklı bölümünün (3.1.2) bendinde, ihracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi istisnası tatbik edileceği açıklanmıştır.

            Mezkur Tebliğin "5.1. İşlem Yapan Kuruluşların Sorumluluğu" başlıklı bölümünün  (5.1.3.) bendinde gümrük, tapu ve notere gidilmeksizin ilgili kişi ve kuruluşlar arasında düzenlenen kağıtlara ilişkin olup istisna hükmü gereğince ödenmeyen damga vergisi tutarlarının, kağıdın düzenlenmesini takip eden 30 gün içinde işlem yapan taraflarca ilgili vergi dairesine bildirileceği; "6.3. İşlem Yapan Kuruluşlara Uygulanacak Yaptırımlar" başlıklı bölümünün (6.3.3.) bendinde ise istisnaya konu işlemi yaptığı halde gerekli bildirimde bulunmayan kuruluşların, döviz kazandırıcı faaliyetin gerçekleşmemesi veya belge şartlarına uyulmadığının tespiti halinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde ilgililerden ceza ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmesi gereken damga vergisi tutarlarından müteselsilen sorumlu olduğu ifade edilmektedir.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ihracat bedellerinin temlikine ilişkin olarak düzenlenen temliknamelere re'sen istisna uygulayan bankaların, (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğde belirtilen hususlar çerçevesinde müteselsilen damga vergisi sorumluluğu bulunmakta olup,  re'sen istisna uygulanarak ilgili vergi dairesine bildirildikten sonra istisnaların terkin edilip kapatılabilmesi için fiili ihracatın gerçekleşmiş olmasına ilave olarak ihracat bedellerinin yurda getirildiğinin takip edilmesi yükümlülüğünün olup olmadığı hususunda ilgili mevzuatı düzenleyen Ekonomi Bakanlığına başvurulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.