Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye ve vakıf arasında düzenlenen İntifa Hakkı Karşılığı İşletme Sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

97895701-155[1-2012/267]-586

18/04/2013

Konu

:

Belediye ve vakıf arasında düzenlenen İntifa Hakkı Karşılığı İşletme Sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk..

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz incelenmesinden, ... Belediye Başkanlığı'nın mülkiyetinde bulunan ... Hastanesi'nin vakfınızca moda tasarım, eğitim merkezi ve müze olarak kullanılması amacıyla, ilgili belediye ile vakfınız arasında "İntifa Hakkı Karşılığı İşletme Sözleşmesi" başlıklı sözleşmenin imzalandığı belirtilerek vakıf olduğunuzdan dolayı söz konusu sözleşmenin damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 3 üncü maddesinde; damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hükümlerine yer almaktadır.    

            Anılan Kanuna ekli (2) sayılı tablonun, "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (31) numaralı fıkrasında, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenamelerinin; aynı tablonun "V-Kurumlarla ilgili kağıtlar başlıklı" bölümünün 19 uncu fıkrasında, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların kuruluş işlemlerinde düzenlenen her türlü kağıtların damga vergisinden istisna edildiği hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, iktisadi işletmeye dahil olmayan bir gayrimenkulun vakıflarca yerleşim yeri olarak kiralanması durumunda düzenlenen kira sözleşmelerine damga vergisi istisnası uygulanacaktır. Ayrıca, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların sadece kuruluş işlemlerinde düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası sağlanmış olup, bu vakıfların kuruluş aşamasından sonra düzenlenen kağıtlar ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmayan vakıfların kuruluş işlemlerinde düzenlenen kağıtlara ilişkin herhangi bir istisna hükmü bulunmamaktadır.

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... Belediye Meclisinin ... tarih ve ... sayılı kararı doğrultusunda ... Belediyesinin mülkiyetinde bulunan ... adresindeki 4 pafta, 2 ada, 84 parsel üzerinde bulunan tarihi yapı olan  ... Hastanesi binasının gerekli inşai faaliyetlerinin ve çevre düzenlemesinin İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanan projeye uygun olarak tamamlanması, ... Vakfı tarafından vakfın moda tasarım, eğitim merkezi ve müze olarak kullanılmak amacıyla 30 yıllığına intifa hakkı karşılığı işletilmesine ilişkin düzenlendiği anlaşılmaktadır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ... Belediyesi ile vakfınız arasında düzenlenen ve damga vergisinden istisna edilen kağıtlardan olmayan söz konusu sözleşmenin damga vergisine tabi tutulması ve verginin kişi konumunda bulunan vakfınızca ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.