Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Su Kullanım Hakkı Sözleşmesinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Eylül 2013

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı : 90792880-155[1-2012/1983]-971

11/09/2013

Konu : Su Kullanım Hakkı Sözleşmesinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile ... Ltd. Şti. arasında düzenlenen ve noterliğinizce tasdik işlemi yapılacak olan "... Enerji Üretim Tesisinin Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşma"ya ait harç ve damga vergisinin hangi matrah üzerinden hesaplanacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hâsıl edeceği parayı ifade ettiği; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde ise noter işlemlerinden bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlarının noter harçlarına tabi olacağı hükme bağlanmış, Kanunun 42 nci maddesinin ikinci fıkrasında ise "Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir. Diğer yandan Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin "Noter Harçları" başlıklı I/1 maddesinde, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kâğıtlardan beher imza için harç alınacağı hüküm altına alınmıştır. Bu harç oranı 29/12/2009 tarih ve 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere binde 0,99 olarak belirlenmiştir.

5784 sayılı Kanun ile 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa eklenen geçici 14 üncü maddenin (e) bendinde, "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 26/06/2003 tarihinden itibaren yapılmış olan ve ortak tesis yatırım bedeli geri ödemesi ihtiva etmeyen 'Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşmalar' ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden ve yapılan işlemler harçtan müstesnadır."hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile ... Ltd. Şti. arasında düzenlenen Su Kullanım Hakkı Anlaşmasında, elektrik üreten firmanın mevcut tesisi kullanma karşılığında DSİ'ye tesis maliyetine katılma bedeli olarak ortak tesis yatırım bedelinin geri ödenmesine ilişkin herhangi bir hususa yer verilmediği anlaşıldığından, söz konusu anlaşmanın damga vergisinden, yapılacak işlemlerin harçtan istisna edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.