Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye tarafından alınan ihale kararı ile düzenlenen sözleşmenin 5393 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı : 97895701-155[1-2013/167]-13

03/01/2014

Konu : Belediye tarafından alınan  ihale kararı ile düzenlenen sözleşmenin 5393 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığının "... Olimpik Yüzme Havuzu Yapım İşi" ihalesinin şirketiniz uhdesinde kaldığı belirtilerek, bu kapsamda alınan ihale kararı ve düzenlenecek sözleşmenin 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 ve 16 ncı maddeleri kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi daireler ile kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin; "II- Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci maddesinde ise, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 5393 sayılı Belediye Kanununun "Kapsam" başlıklı 2 nci maddesinde, bu Kanunun belediyeleri kapsadığı; "Belediyeye tanınan muafiyetler" başlıklı 16 ncı maddesinde, belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ile bunların inşa ve kullanımlarının katma değer vergisi ile özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim harç, katılma ve katkı paylarından muaf olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, 5393 sayılı Belediye Kanununun 16 ncı maddesinde belirtilen muafiyetler münhasıran belediyelere tanındığından, Kanun maddesi belediyenin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmaz mallarına ilişkin muafiyetini düzenlenmekte olup, söz konusu maddede belediyenin taraf olduğu kâğıtlar bakımından herhangi bir istisna öngörülmemiştir. Dolayısıyla belediye tarafından ihale edilen işe ilişkin kağıtlar yönünden şirketinizin bir muafiyeti bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, resmi daire olarak damga vergisi ödeme mükellefiyeti bulunmayan ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından ihale edilen "... Olimpik Yüzme Havuzu Yapım îşi" ile ilgili alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisine tabi tutulması ve verginin tamamının kişi konumunda bulunan şirketiniz tarafından ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.