Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşeron firma ile düzenlenen sözleşmelerin 4628 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 97895701-155[1-2012/235]-15

03/01/2014

Konu: Taşeron firma ile düzenlenen sözleşmelerin 4628 sayılı Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi üretim lisansı sahibi ... San. ve Tic. A.Ş.'nin ... İli ... ilçesinde kurulu ... Barajı ve HES Tesisleri İnşaat işinin bir kısmını yüklenicisi ... Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi ... İnşaat ve Sanayi A.Ş.'ye verdiği, bu işle ilgili olarak adı geçen yüklenici ile şirketiniz arasında 01/02/2010 ve 01/06/2010 tarihli sözleşmeler imzalandığı, söz konusu sözleşmelerden; birinci sözleşme için 334.711,51 TL, ikinci sözleşme için 3.145.992,23 TL olmak üzere toplam 3.480.703,74 TL hakediş alınarak fatura edildiği, 20/11/2011 tarihinde de tüm işlerin bitirilerek firmaya teslim edildiği belirtilerek şirketiniz ile ... İnşaat ve Sanayi A.Ş. arasında düzenlenen söz konusu sözleşmelerin damga vergisine tabi olup olmadığı, tabi ise matrahının ne olacağı ile vergi mükellefinin kim olacağı hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 5 inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olduğu; 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisinin, ertesi ayın yirminci (371 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirileceği ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödeneceği; 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, birden fazla kişi tarafından imza edilen kâğıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenlerin müteselsilen sorumlu oldukları, üçüncü fıkrasında da; 22 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında bulunanların, taraf oldukları işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin beyan ve ödenmesinden sorumlu olduğu, verginin ödenmemesi veya noksan ödenmesi durumunda vergi, ceza ve ferileri, vergi için diğer işlem taraflarına rücu hakkı olmak üzere bu fıkrada belirtilen kişilerden alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispidamga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır.

16, 32, 43 ve 44 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerinde sürekli mükellefiyet tesis ettirecek olan ve ihtiyarilik sağlanan kurum ve kuruluşlar belirtilmiş olup anonim şirketler zorunlu, limited şirketler de ihtiyari olarak sürekli mükellefiyet tesis ettirebilecek kurumlar arasında sayılmıştır.

Ayrıca, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "4- Vergi ve cezada sorumluluk" başlıklı bölümünde; Damga Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası çerçevesinde, zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirenler için taraf oldukları işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin beyan ve ödenmesi bakımından sorumluluk getirildiği, buna göre, zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler ile diğer kişiler arasında düzenlenen ve damga vergisine tabi olan kâğıtlara ait verginin tamamının sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettiren mükellefler tarafından Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirlenen süre içinde beyan edilip ödeneceği, verginin zamanında beyan edilip ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda, vergi, ceza ve ferilerinin işleme taraf olan ve damga vergisini sürekli makbuz verilmesi şekliyle ödemek zorunda olan mükelleflerden alınacağı, ancak, bu mükelleflerin vergi aslı için karşı tarafa rücu hakkının saklı olduğu açıklanmıştır.

Diğer taraftan, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun 1 inci maddesinin 30 numaralı bendinde üretim tesisinin, elektrik enerjisinin üretildiği tesisler olduğu; 5784 sayılı Kanun ile eklenen geçici 14 üncü maddenin (c) fıkrasının (2) numaralı bendinde, 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere sağlanan teşvikler uyarınca, üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisiyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından üretim lisansı verilmesinden itibaren başlayıp üretim tesisinin geçici kabulünün yapıldığı tarihe kadar olan süreci ifade eden üretim tesislerinin yatırım döneminde, bizatihi üretim tesisleriyle ilgili düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla, Kanunda belirtilen süreyle sınırlı olmak üzere, lisans belgesi sahibi firma ile yüklenici arasında düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna tutulması gerekmekte olup, söz konusu işe ilişkin üretim ve otoprodüktör lisansı bulunmayan yüklenici ile diğer şirketler arasında düzenlenen kağıtlara ilişkin olarak 4628 sayılı Kanunda herhangi bir istisna hükmüne yer verilmemiştir.

Buna göre, şirketiniz ile yüklenici ... İnşaat ve Sanayi A.Ş. arasında düzenlenen 01/02/2010 ve 01/06/2010 tarihli sözleşmelere 4628 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Bu çerçevede, ilgide kayıtlı özelge talep formunun eki sözleşmelerin incelenmesinden, 01/02/2010 ve 01/06/2010 tarihli sözleşmelerin, yüklenici ... İnşaat ve Sanayi A.Ş.'nin lisans sahibi ... San. ve Tic. AŞ. ile düzenlediği ana sözleşme ile yapımını üstlendiği "... Barajı ve HES Tesisleri İnşaatı İşi" kapsamında bulunan işlerin bir bölümüne ilişkin olarak yüklenici firma ile aranızda düzenlenen taşeron sözleşmeleri olduğu, sözleşmelerin 5 inci maddelerinde, bu işe ait Taşeronun, işleri, bu sözleşmenin başka yerlerinde aksi özellikle belirtilmedikçe, işçilik ve tüm vergi ve sigorta ve benzeri dahil olmak kaydıyla sözleşme tutarı olan veya sözleşme tutarını esas teşkil eden işbu sözleşmeye ekli birim fiyatlarla, süresinde ve kabule şayan bir şekilde yapmayı ve teslim etmeyi taahhüt ettiği; 9 uncu maddelerinde, mukavele ve eklerinde yer alan ve Taşeronun deruhte ettiği işleri de kapsamına alan tüm hükümlerin bu sözleşme hükümlerince değiştirilmedikçe sözleşmenin ayrılmaz ilavesini teşkil edeceği ve aynen uygulanacağı, bu sözleşme veya ekleri ile mukavele veya ekleri arasında bir uyuşmazlık olmasıhalinde, taraflar arasında bu sözleşme ve eklerinin hükümlerinin öncelik taşıyacağı; 27 nci maddelerinde, tünellerde yapılacak kazıların gerek patlayıcılarla gerek kırıcı makinalarla gerekse sökücü makinalarla kazı yapılmasının ana sözleşme de tanımlanan ilgili proje ve şartnamelerle uygun olarak yapılacağı belirtilerek işin Taşeron tarafından üstlenilen kısmına yönelik birim fiyatlara yer verildiği; 28 nci maddelerinde, söz konusu sözleşmelerin 2 nüsha olarak düzenlendiği; ayrıca 01/06/2010 tarihli sözleşmenin 12 nci maddesinde, Taşerondan 250.000 TL'lik teminat için senet alınacağı anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde;

·                     - Şirketiniz ile yüklenici firma arasında düzenlenen 01/02/2010 tarihli taşeron sözleşmesinin, sözleşme ve ekleri ile ana sözleşme ve eklerine göre belirlenen iş miktarlarına, sözleşmede yer alan birim fiyatların uygulanması sonucu bulunacak tutar üzerinden,

·                     - Şirketiniz ile yüklenici firma arasında düzenlenen 01/06/2010 tarihli taşeron sözleşmesinin, sözleşme ve ekleri ile ana sözleşme ve eklerine göre belirlenen iş miktarlarına, sözleşmede yer alan birim fiyatların uygulanması sonucu bulunacak tutar ile 250.000 TL'lik teminat senedi verileceğine ilişkin taahhüt tutarının karşılaştırılarak en yüksek vergi alınmasını gerektiren tutar üzerinden, nüsha sayısı da dikkate alınmak suretiyle damga vergisine tabi tutulması ve sözleşmelerin her iki tarafının da mükellefi olduğu söz konusu damga vergisinin; sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunan tarafça, her iki tarafın sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunması durumunda ise taraflardan herhangi birince Damga Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında damga vergisi beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu damga vergisinin tamamının ödenmesinden tarafların müteselsil sorumluluğunun bulunduğu tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.