Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dahilde İşleme İzin Rejimi kapsamında devir ithalat işlemlerinde düzenlenen devir sözleşmesi ile taahhütnamenin damga vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : 41931384-155[1-2013-11]-15

10/03/2014

Konu : Dahilde İşleme İzin Rejimi kapsamında devir ithalat işlemlerinde düzenlenen devir sözleşmesi ile

taahhütnamenin damga vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, firmanızın sahip olduğu dahilde işleme izin belgesi kapsamında devir ithalat işlemlerine ilişkin olarak düzenlenen "devir sözleşmesi" ve "taahhütname"lerin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kâğıtları imzalayanlar olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kâğıdın tabi olacağı verginin tayini için o kâğıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kâğıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanuna ekli (1) sayılı tablonun ''I-Akitlerle ilgili kâğıtlar'' başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, damga vergisinin konusunu (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar oluşturmakta olup, düzenlenen her bir kağıt ayrı ayrı damga vergisine tabi olacaktır. Söz konusu kağıtlara ait damga vergisinin mükellefi ise kağıtları imzalayanlar olacağından, Türkiye'de düzenlenen kağıtların düzenlendiği an itibarıyla, yabancı memleketlerde düzenlenen kağıtların, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulması, verginin bu mükellefler tarafından mükellefiyet durumlarına göre beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Kanuna ekli (1) sayılı tabloda sadece belli parayı ihtiva eden taahhütnameler ve sözleşmelere yer verildiği dikkate alındığında, belli parayı ihtiva etmeyen taahhütname ve sözleşmeler damga vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu kapsamda, sözleşme ve taahhütnamelerin, düzenlendikleri tarihte belli parayı ihtiva etmesi veya eki olduğu belirtilen kağıtlarda belli paranın tespitine imkan veren verilerin olması veya atıf yapılan başka bir kağıttan belli paranın bulunabilmesi halinde, bu tutar üzerinden damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Buna göre, özelge talep formunuzun ekini teşkil eden devir sözleşmeleri ve taahhütnamelerin, içeriğinden belli paranın hesaplanabilmesi veya eki olduğu belirtilen kağıtlarda belli paranın tespitine imkan veren verilerin olması veya atıf yaptığı başka bir kağıttan belli paranın bulunabilmesi halinde, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca damga vergisine tabi tutulması gerekmekte olup, belli paranın bu şekilde tespit edilemediği söz konusu kağıtlardan damga vergisi aranılmayacağı tabiidir.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu kanun hükümlerinin uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin "3.1. İhracat işlemleri" başlıklı bölümünün (3.1.8) fıkrasında da, Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ithalat veya yurt içi alımlar ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edileceği belirtilmiştir.

Anılan Tebliğin "4. UYGULAMAYA İLİŞKİN ESASLAR" başlıklı bölümünde de;

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2.)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

düzenlemelerine yer verilmiştir.

Buna göre, adına düzenlenmiş Dahilde İşleme İzin Belgesi bulunduğu görülen firmanızın, bu belgenin geçerlilik süresi içerisinde ve belge kapsamında gümrük antreposunda bulunan eşyayı devralmasına ilişkin düzenleyeceği belli parayı ihtiva eden devir sözleşmeleri ve taahhütnamelere, ihracata ilişkin olduğunun tevsiki kaydıyla damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmakta olup, belgenin geçerlilik süresi içerisinde düzenlenmeyen belli parayı ihtiva eden söz konusu kağıtlar ise damga vergisine tabi olacaktır.

 

             Bilgi edinilmesini rica ederim.