Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Satılıklarda Yetki Belgesi Sözleşmesi"nin damga vergisi matrahı hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Mart 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 90792880-155.01.01.01[2013/2823]-245

13/03/2014

Konu : "Satılıklarda Yetki Belgesi Sözleşmesi"nin damga vergisi matrahı hk

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, emlak komisyonculuğu faaliyetiniz kapsamında, müşteriniz ... ile aranızda düzenlenen 26/06/2013 tarihli "Satılıklarda Yetki Belgesi Sözleşmesi"ne ilişkin damga vergisi matrahı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imzalayanlar olduğu; 5 inci maddesinde, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshasının ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olduğu; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümlerine yer verilmiştir.

Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Özelge talep formunuz ekinde bulunan satıcı ... ile imzalamış olduğunuz "Satılıklarda Yetki Belgesi Sözleşmesi"nin incelenmesinden, C/3 maddesinde, emlakçının sözleşmede yazılı bedelle veya satıcının kabul edeceği bir başka bedelle müşteri bulduğu ve satış gerçekleştiği takdirde, satıcının emlakçıya sözleşmede yazılı satış bedelinin %... oranındaki komisyon ücretini ve ayrıca KDV'sini ödeyeceği; "B- Satışa Sunulacak Taşınmaz/lar" başlıklı bölümünde ise, ... ada ... parsel, ... adet kagir dubleks ... m2 gayrimenkulun ... TL bedel ile satışının yapılması taahhüdünde bulunulduğu ve ayrıca, "%2 alım %2 satım ve tapu masrafı hariç" ibaresi ile söz konusu bedele alım, satım ve tapu masraflarının dahil olmadığı belirlemelerine yer verilerek alım ve satım komisyon oranın da aynı başlık altında belirlendiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, müşterinize ait gayrimenkulun satışına ilişkin yapacağınız aracılık karşılığı ödenecek komisyona ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılan özelge talep formunuza ekli "Satılıklarda Yetki Belgesi Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, gayrimenkulün satışı için taahhüt edilen bedel üzerinden hesaplanacak aracılık komisyonu bedeli üzerinden nüsha sayısı itibarıyla 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı I/A-1 fıkrası uyarınca nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.