Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hisse devir ve ferağ beyannamesinin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Mart 2014

 T.C.

MARDİN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Sayı : 31523953-512-DVK--11

26/03/2014

Konu : Hisse Devir ve Ferağ Beyannamesinin Damga Vergisi Hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... İnş.Tic.A,Ş. bünyesinde bulunan ... TL. değerinde ... adet hisse senedinin ... İnş.Tic.Ltd.Şti'ye hisse senedi ve ferağ beyannamesi ile devir edeceğinizden bahisle bu işlemler nedeniyle düzenlenen "Hisse Senedi Devir ve Ferağ Beyannamesinin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın esas olduğu, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade ettiği hükümleri yer almaktadır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukalevenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmış olup, damga vergisinden istisna edilen kağıtların düzenlendiği Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tabloda, gerçek kişilerin sahip olduğu şirket hisselerinin devrine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Buna göre, ilgide kayıtlı yazınız ekini teşkil eden ve mahiyeti itibarıyla sözleşme olduğu anlaşılan "Hisse Senedi Devir ve Ferağ Beyannamesi" başlıklı kağıdın, ihtiva ettiği tutar üzerinden Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.