Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi ve harç istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

Sayı : 45404237-320.12.09-98

07/04/2014

Konu : Döviz kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi ve harç istisnası hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızın incelenmesinden, ... Devlet Yolu 0+000-73+032060 arası toprak işleri sanat yapıları ve üst yapı (BSK) işlerinin Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından .... Ltd. Şti. - .... Ltd. Şti. İş Ortaklığına ihale edildiği, ihale şartnamesinde belirtilen hüküm gereğince söz konusu işin % 90'ına kadarının alt müteahhitlere ve taşeronlara devrinin mümkün olduğu belirtilerek yüklenici ile alt müteahhitler ve taşeronlar arasında düzenlenecek sözleşmelerin harç ve damga vergisine tabi olup olmayacağı, tabi olması halinde düzenlenen sözleşmenin Damga Vergisi Kanununun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında devir sözleşmesi olarak değerlendirilip 1/4 oranında vergilendirilmesinin mümkün olup olmadığı konularında görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olduğu, bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte birinin alınacağı hükme bağlamıştır.

488 sayılı Kanunun Ek 2 ve 492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddelerinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerin harçtan bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde;

"3.2.1. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alan kamu yatırımlarından uluslararası ihaleye çıkarılanların (Yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirakine açık olmak üzere) ihalesini kazanan veya yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların,

3.2.1.1. Yerli firma olması halinde, uluslararası ihalelerde tamamı üzerinden, yabancı para ile finanse edilenlerde ise yabancı paraya isabet eden oranda yapacakları hizmet ve faaliyetler ile yerli imalatçı firmaların, mükerrer olmamak kaydıyla, bahse konu işte kullanılmak üzere bu işin yapımını yüklenen firmaya üreterek yapacakları mal ve malzeme ile hizmet satış ve teslimleri,"

diğer döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmış; "4.Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde de;

"... 4.7. Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b) yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

Ancak, belge kapsamındaki döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılmak şartıyla, belge sahibi kişi veya kuruluşlardan temin edilecek mal, malzeme veya hizmet alımları damga vergisi ve harç istisnasından faydalandırılacaktır.

Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir."

şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve ... Ltd. Şti. - .... Ltd. Şti. iş ortaklığı uhdesinde kalan ... Devlet Yolu 0+000-73+032060 arası toprak işleri sanat yapıları ve üst yapı (BSK) işine ilişkin olarak adı geçen iş ortaklığı tarafından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden ... tarih ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi alındığı anlaşıldığından, ihale makamı ile iş ortaklığı arasında belgenin geçerlik süresi içerisinde düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden, söz konusu sözleşmenin Noterliğinizde tasdiki işleminin harçtan istisna edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, ihale şartnamesinde belirtilen hüküm gereğince söz konusu işin % 90'ına kadarının yüklenici tarafından alt müteahhitlere ve taşeronlara yaptırılmasına ilişkin olarak düzenlenecek sözleşmelerin 488 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde sözleşmenin devri olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup, anılan ortaklığın ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi vb) düzenleyeceği sözleşmelerin damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.