Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhale kararı ve sözleşmede damga vergisi oranının ne olacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

Sayı : 90792880-155.08[2013/1611]-356

08/04/2014

Konu : İhale kararı ve sözleşmede damga vergisi oranının ne olacağı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Başkanlığınız tarafından hizmet alımına yönelik olarak alınan ihale kararı ile ... ile 01/09/2012 tarihinde imzalanan sözleşmeye ilişkin olarak damga vergisinin o tarihte yürürlükte olan damga vergisi oranları üzerinden hesaplanarak tahsil edildiği, ancak 1 yıl için düzenlenen ve 31/08/2013 tarihine kadar devam eden sözleşme ve ihale kararı için damga vergisi farkının aranıp aranılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olacağı, bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükmü yer almaktadır

Mezkûr Kanuna ekli (1) sayılı tablonun, "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin; "II-Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci maddesinde, İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde, vergi alacağının vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğacağı hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede yazılıp imzalanan veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenerek herhangi bir hususu ispat veya belli etmek üzere ibraz edilebilir nitelik kazanan kağıtlarda damga vergisi vuku bulmuş olacaktır. İhale kararına ve sözleşmeye ilişkin damga vergisini doğuran olay, ihale kararının alınması ve sözleşmenin düzenlenip taraflarca imzalanması ile doğmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, hizmet alımında bulunduğunuz ... ile 01/09/2012 tarihinde imzalanan sözleşme ve alınan ihale kararına ait damga vergisini doğuran olay söz konusu kağıtların düzenlendiği tarihte meydana geleceğinden, kağıtların imzalandığı tarihte geçerli olan oranlar üzerinden damga vergisinin hesaplanarak ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, 01/09/2012 tarihinde 1 yıl için imzalanan sözleşme ve alınan ihale kararının, devam ettiği dönem olan 2013 yılı itibarıyla damga vergisi oranlarında meydana gelen artış sebebiyle yeniden damga vergisine tabi tutulması söz konusu olmayacaktır.

 

                Bilgi edinilmesini rica ederim.