Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mimarlar Odası tarafından mal ve hizmet alımları için yapılacak ödemelerden (avans dahil) Damga Vergisi aranılıp aranılmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı : 66813766-155[1-2013-83]]-193

11/04/2014

Konu : Mimarlar Odası tarafından mal ve hizmet alımları için yapılacak ödemelerden (avans dahil) Damga Vergisi aranılıp aranılmayacağı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... Mimarlar Odası ile şirketiniz arasında elektrik tesisat işi dolayısıyla sözleşme düzenlendiği ve bu sözleşmeye ilişkin damga vergisinin ödendiği, söz konusu sözleşmeye istinaden tarafınıza avans ödemesi yapılacağı belirtilerek adı geçen oda tarafından yapılacak avans ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükelleflerinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde de, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/a fıkrasında ise resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmi daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kağıtların nispi damga vergisine tabi olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, 6235 sayılı Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını icraya kanunen yetkili olup da mesleki faaliyette bulunan yüksek mühendis, yüksek mimar, mühendis ve mimarları teşkilatı içinde toplayan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği kurulduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, ... Odası 488 sayılı Kanunun 8 inci madde hükmü kapsamında resmi daire olmadığından, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrası kapsamında yer almayan adı geçen odanın mal ve hizmet alımları karşılığında tarafınıza yaptığı ödemelere (avans dahil) ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

             Bilgi edinilmesini rica ederim.