Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'den yurtdışına ithal edilecek ürünün piyasadan temini ve yurtdışına teslimine ilişkin olarak kamu kurumu ile düzenlenen sözleşmenin ve alınan ihale kararının döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında damga vergisinden istisna olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : 18008620-155[ÖZG-2013-121]-21

14/04/2014

Konu : Türkiye'den yurtdışına ithal edilecek ürünün piyasadan temini ve yurtdışına teslimine ilişkin olarak kamu kurumu ile düzenlenen sözleşmenin ve alınan ihale kararının döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında damga vergisinden istisna olup olmayacağı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, "Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ihtiyacı olan 10.000 ton unun yüklenici tarafından sağlanması ile Türkiye'den, İsrail'in Ashdot Limanı'nda UNRWA'ya teslim işi" ile ilgili olarak şirketinizle adı geçen İdare arasında düzenlenen sözleşmenin, Damga Vergisi Kanunu'nun Ek-2 nci maddesi kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun, "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Damga Vergisi Kanunun Ek 2 nci maddesi hükmünün uygulamasına ilişkin (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (4) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ ile değişik "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar " başlıklı bölümünde;

"4.1. (31.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2.)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır."

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra,belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

...." düzenlemelerine yer verilmiştir.

Bu itibarla Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi uyarınca damga vergisi istisnası uygulanabilmesi için, söz konusu işin (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkındaki Tebliğde belirtilen döviz kazandırıcı faaliyetlerden olması ve ihracatın aksine ülkeye doğrudan döviz getirilmesi söz konusu olmayan kamu kurumlarınca ihale edilen faaliyetlere ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından şirketiniz adına düzenlenmiş Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin bulunması gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ihalesi ve ödemesi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılacağı anlaşılan başvurunuza konu işe ilişkin olarak adınıza düzenlenmiş bir Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunuza konu sözleşmenin Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi çerçevesinde damga vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır.

 

             Bilgi edinilmesini rica ederim.