Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakıf ile müteahhit firma arasında düzenlenen okul yapım sözleşmesinin 222 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi ve harçtan muaf olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Nisan 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 97895701-140[38-2013/129]-1169

24/04/2014

Konu : Vakıf ile müteahhit firma arasında düzenlenen okul yapım  sözleşmesinin 222 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi ve harçtan muaf olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Vakfınıza ait arsa üzerine inşa edildikten sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağışlanacak olan ilköğretim okulunun yapımına ilişkin olarak müteahhit firma ile vakfınız arasında noterde düzenlenecek olan "... Kerimoğlu Vakfı ile .. ve ..Ortaklığı înşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. Arasındaki Kat Karşılığı înşaat Sözleşmesine Ek Olarak Yapılacak Okul Yapımı Sözleşmesi" nin 222 sayılı Kanunun 66 ıncı maddesi kapsamında damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında, bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların herbirinden ayrı ayrı vergi alınacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun ''I-Akitlerle ilgili kâğıtlar'' başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükmü yer almaktadır.

492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir.

Pey akçesi, zamanı rücü, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir akdin müeyyidesi kabilinden olan taahhütlerden, başlı başına bir akde konu olmadıkça harç alınmaz.

Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların kuruluş muameleleriyle bu vakıflara yapılacak bağışlamalar harca tabi tutulmaz." hükmü yer almaktadır.

492 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde ise, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlıklar esastır.

Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmü bulunmaktır.

492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 fıkrasında da , muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 1,13 oranında harç alınacağı ve bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarının 52,40 TL'den az 25.891,50 TL'den çok olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise, "Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 66 ncı maddesinde, "4274 ve 5129 sayılı kanunlarla şimdiye kadar köy okullarına tahsis edilmiş olan Devlete veya köye ait nizasız ve ihtilafsız topraklarla bu Kanuna göre sağlanacak topraklar, köy ihtiyar heyetinin kararı ve illerde valinin, ilçelerde kaymakamın tasdiki ile köy ihtiyar heyetince imece vesair suretlerle işletilir veya kiraya verilir. Elde edilen gelir, okul ihtiyaçlarına sarfedilmek üzere, köy bütçelerine gelir kaydedilir.

Paralı veya parasız olarak ilköğretim hizmetlerine tahsis, temlik ve tescil edilen bütün gayrimenkullerin ferağ ve intikal işlemleriyle bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek belgelerden ve senetlerden hiçbir vergi, harç ve resim alınmaz." hükmü yer almaktadır.

222 sayılı Kan


unun yukarıda açıklanan hükmü gayrimenkul devir ve iktisaplarına ilişkin olduğundan, müteahhit firma ile vakfınız arasında noterde yapılacak okul inşasına ilişkin sözleşmenin söz konusu istisna hükmünden yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, başvurunuza konu sözleşmenin, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca nispi damga vergisine ve beher imza için 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I/1 fırkasına hükmüne göre harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.