Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 90792880-155.14.02[2013/230]-518

23/05/2014

Konu : Döviz kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi istisnası hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) arasında 12/07/2012 tarihinde imzalanan "... Kompresör İstasyonu Yapımı İşine" ait sözleşme konusu işe ilişkin olarak 4 (dört) adet doğalgaz kompresör ve türbin paketi ile bunlara ait yardımcı malzemelerin Hollanda'da yerleşik .... firmasına sipariş edildiği belirtilerek mal bedeli karşılığı olarak BOTAŞ nezdinde hakedişlerinizden doğacak alacaklarınızın bir kısmının temlik edilmesine ilişkin düzenlenecek temliknamenin, döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemler ve bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu hükmün uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler " başlıklı bölümünde;

"3.2.1. Kalkınma Bakanlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alan yatırımlardan ve Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının bu programda yer almayan kamu yatırımlarından uluslararası ihaleye çıkarılanların (Yerli ve yabancı firmaların ayrı ayrı veya birlikte iştirakine açık olmak üzere) ihalesini kazanan veya yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların,

3.2.1.1. Yerli firma olması halinde, uluslararası ihalelerde tamamı üzerinden, yabancı para ile finanse edilenlerde ise yabancı paraya isabet eden oranda yapacakları hizmet ve faaliyetler ile yerli imalatçı firmaların, mükerrer olmamak kaydıyla, bahse konu işte kullanılmak üzere bu işin yapımını yüklenen firmaya üreterek yapacakları mal ve malzeme ile hizmet satış ve teslimleri, döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Mezkur Tebliğin "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde ise,

"4.1. (3.1.8)' de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme îzin Belgesi"; (3.2)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisna Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re 'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

4.7.Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b)yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

...." düzenlemelerine yer verilmiştir.

BOTAŞ tarafından yaptırılan "... Kompresör İstasyonu Yapımı İşi" ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından Attila Doğan İnşaat ve Tesisat A.Ş. adına düzenlenen ... tarih ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6 sayılı tebliğin 6/3-a-1 maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.2.1.1) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Buna göre, şirketiniz ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) arasında imzalanan sözleşme konusu "... Kompresör İstasyonu Yapımı İşine" işine ilişkin olarak Hollanda'da yerleşik .... firmasına sipariş edilen malların bedellerinin ödenmesine yönelik olarak düzenleneceği anlaşılan temliknameye, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi ile (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ kapsamında damga vergisi ve harç istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.